Головний зміст

13938919 квітня зареєстровано законопроєкт народних депутатів України № 4471 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Даний законопроект покликаний захистити виборчі права внутрішньо переміщених осіб, котрі не мають можливості використовувати свої виборчі права.
 
За останніми даними Міністерства соціальної політики України, на даний час в Україні взято на облік більше ніж півтора мільйонів тимчасово переміщених осіб, і кількість таких людей зростає щодня.
 
Такі громадяни є внутрішньо переміщеними особами відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» та мають законне право брати участь в управлінні державними справами.
 
Позбавлення таких осіб права брати участь у формуванні органів влади всіх рівнів та бути обраними, є прямим порушенням основних прав громадянина України, закріплених у Конституції України, а також низки міжнародних конвенцій.
 
Зміст законопроекту передбачає визначення права внутрішньо переміщених осіб брати участь у виборах всіх рівнів та всеукраїнському референдумі шляхом тимчасової зміни місця голосування. Також, визначено можливість звернення з мотивованою заявою до органу ведення Реєстру за місцем фактичного проживання, зазначеної у довідці про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, виданої структурним підрозділом місцевої державної адміністрації з питань соціального захисту населення.
 
Зокрема, зміни до Закону України «Про місцеві вибори» закріплюють, що громадянин, який має статус внутрішньо переміщеної особи, визначений Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», є суб’єктом виборчого процесу територіального виборчого округу (виборчого округу) з моменту взяття його на облік за адресою фактичного проживання.
 
Крім того передбачається право внутрішньо переміщеної особи бути обраною Президентом України, народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, сільським, селищним, міським головою та старостою.