Головний зміст

meeting20 квітня 2016 року у Вищій раді юстиції відбулася зустріч Голови Вищої ради юстиції Ігоря Бенедисюка із делегацією початкової місії Проекту підтримки судової реформи за участю представників Національного суддівського інституту, Офісу Уповноваженого з федеральних суддівських справ Канади і місцевого офісу проекту.
 
 
 
 
 
 
 
 
Метою зустрічі стало обговорення напрямів співробітництва у рамках нового проекту Уряду Канади з підтримки проведення судових реформи в Україні, який здійснюватиметься за підтримки судових інституцій Канади. Як зазначила під час зустрічі суддя, виконавчий директор Національного суддівського інституту Канади Адель Кент, проект має на меті надати підтримку Україні у питаннях зміцнення незалежності й підзвітності судової влади та судового адміністрування. «Канадський уряд прийняв рішення про здійснення цього проекту, і ми готові обговорити питання щодо ролі Вищої ради юстиції  та чим ми можемо бути корисними Раді у цьому проекті», – сказала Адель Кент.
 
На початку зустрічі Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк  повідомив канадських колег про підсумки засідання Національної ради реформ та напрями реформування судової системи України. «Під час засідання Національної ради реформ Президент України, Прем’єр-міністр України та Голова Верховної Ради України підтвердили, що проведення судової реформи залишається пріоритетним завданням», – сказав Голова ВРЮ, наголосивши, що серед керівництва держави є розуміння того, що без внесення змін до Конституції України в частині правосуддя подальше проведення судової реформи не буде можливим. Ігор Бенедисюк поінформував учасників зустрічі про основні новели Проекту змін до Конституції України, зокрема щодо реформування статусу, повноважень та способу формування Вищої ради юстиції, а також про те, які завдання ставить перед собою Вища рада юстиції щодо імплементації змін до Конституції України, що полягає у виробленні законодавчого механізму координації усіх органів у сфері судової влади з метою уникнення дублювання функцій різних органів та підвищення ефективності їх спільної діяльності.
 
За словами Голови ВРЮ, відсутність законодавчого механізму координації діяльності органів судової влади, відповідальних за добір, кваліфікаційне оцінювання, притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності чи навчання, призводить до негативних наслідків і потребує нагального вирішення. «Наприклад, дисциплінарна практика показує системні проблеми у діяльності судової системи країни, які варто і можливо було б виправляти під час навчання кандидатів ще на етапі добору або у процесі підвищення кваліфікації суддів тощо», – сказав Ігор Бенедисюк, зазначивши, що відсутність такого координаційного механізму вбачається нині найбільшим недоліком у роботі судової влади. Голова ВРЮ також наголосив, що Вища рада юстиції вже ініціювала спільну роботу органів судової влади щодо внесення змін до поточних законопроектів, які стосуються судочинства. Крім того, на початку року Вища рада юстиції, Вища кваліфікаційна комісія суддів України та Рада суддів України оголосили про об’єднання своїх зусиль у питанні відновлення довіри до судової влади в Україні. «Нині наше завдання полягає у проведенні роботи, яка дасть можливість налагодити координацію діяльності всіх органів у сфері судової влади не тільки де-факто, а й де-юре», – сказав І.Бенедисюк.
 
За словами Аделі Кент, судові інституції Канади уважно спостерігають за процесами, що відбуваються в Україні, початком кваліфікаційного оцінювання суддів, зволіканням Верховної Ради України із обранням суддів, дисциплінарними провадженнями щодо суддів та іншими і готові сьогодні надати українським суддям допомогу в подоланні тих викликів, що постали перед судовою системою, зокрема і через вдосконалення суддівської освіти, впровадження нових навчальних програм і інформування суддів про зміни у судовій системі.
 
Учасники зустрічі також обговорили напрями посилення незалежності судової влади, зміцнення її інституційної спроможності у взаємодії із виконавчою та законодавчою владою та налагодження внутрішньої комунікації у сфері судової влади. Представники місії поділилися досвідом координації діяльності у межах судової системи Канади та домовилися про подальшу співпрацю в рамках нового проекту.
 
Від місії Проекту участь у зустрічі взяли:суддя, виконавчий директор Національного суддівського інституту Канади Адель Кент та представники Групи міжнародного співробітництва інституту старший директор Джордж Томпсон, директор з юридичних та освітніх питань, а також від Офісу Уповноваженого з федеральних суддівських справ Головний суддя провінції Ньюфаундленд і Лабрадор Дерек Грін, Головний суддя провінції Нова Шотландія Майкл МакДональд, директор міжнародних програм, старший координатор Проекту Наталія Городецька. Від делегації місцевого офісу Проекту: керівник проектів Ігор Осика, помічник керівника Олександр Шаюн. Від секретаріату Вищої ради юстиції: від секретаріату ВРЮ на зустрічі були присутні радник Голови Дар’я Богатчук, начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, начальник відділу взаємодії зі ЗМІ Оксана Лисенко.