Головний зміст

 9 396x25020 квітня зареєстровано законопроєкт народних депутатів України № 4482 «Про внесення змін до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації близьких родичів осіб, які загинули під час безпосередньої участі в проведення антитерористичній операції)».
 
 
 
 
 
 
 
 
Мета данного законопроекту полягає у захисті близьких родичів осіб, що загинули під час участі в антитероростичній операції.
 
На даний момент на законодавчому рівні не існує жодної норми, яка захищала права таких осіб. В результаті це призводить до збільшення втрат з числа членів однієї сім’ї, коли гинуть двоє і більше близьких родичів.
 
Виходячи із тексту законопроекту під близькими родичами розуміються жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа.
 
Законопроект покликаний захистити права близьких родичів не тільки військовослужбовців, що загинули або пропали безвісти під час забезпечення проведення антитерористичної операції безпосередньо в районах та у період її проведення, а також :
 
* працівників утворених відповідно до законів України військових формувань, що приймали участь в проведенні АТО;
* працівників підприємств, установ, організацій, що залучалися до забезпечення проведення АТО;
* осіб, які перебували у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.
 
Також в проекті вказано, що особи близькі родичі яких загинули під час участі в АТО можуть бути призвані на військову службу лише за їх згодою.