Головний зміст

transplantВРУ прийняла в першому читанні Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони здоров'я та трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людині».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
З прийняттям закону стане можливою трансплантація органів від померлих людей, які за життя надали згоду на це.
 
Необхідність внесення змін до чинного законодавства зумовлена прагненням до забезпечення реалізації конституційного та природного права людини на життя та охорону здоров’я. Успішний досвід проведення трансплантацій в прогресивних країнах світу, зростання кількості хворих, для яких пересадка органів є єдиним способом врятувати життя, спонукають привести законодавство у цій сфері у відповідність до стандартів XXI сторіччя.
 
Отже, проектом закону передбачається, що кожна повнолітня дієздатна особа може дати письмову згоду стати донором органів і / або анатомічних матеріалів після своєї смерті.
 
Після дачі дозволу на особу оформлюється картка потенційного донора державного зразка.
 
Додаткова інформацію щодо наявності такої згоди вважається конфіденційною інформацією.
 
Також законопроектом передбачається, що заява про надання дозволу на трансплантацію може бути відкликано.
 
Вводиться обов'язкове функціонування спеціалізованих відділень трансплантології, в яких діятимуть етичні комітети. На етичні комітети покладається обов'язок засвідчувати волевиявлення реципієнтів, контролювати діяльність установи охорони здоров'я на предмет недопущення порушень основних принципів добровільності і марності при здійсненні трансплантації, а також на предмет дотримання чинного законодавства в сфері трансплантації.