Головний зміст

59569ed407b2eff4e84efc4585b4e017 XLУ Вищій раді юстиції 19 квітня 2016 року відбулося експертне обговорення проекту Стратегії комунікаційної діяльності ВРЮ з участю представників секретаріату ВРЮ та міжнародних експертів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Національну судову адміністрацію Литви представляли: Голова Національної судової адміністрації Литви Реда Молієне, керівник відділу з питань комунікації Національної судової адміністрації Литви Живілє Навіцкайте-Бабкін, викладач Університету імені Миколоса Роміреса Сальвія Кавальне, національний експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції України» Юлія Землицька. Від секретаріату Вищої ради юстиції взяли участь: керівник секретаріату Сергій Пушкар, начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко, начальник відділу взаємодії зі ЗМІ Оксана Лисенко, головний спеціаліст відділу організаційного забезпечення діяльності секретаріату та статистично-аналітичної роботи Алла Гетьман, головний спеціаліст відділу нормативно-правової роботи правового управління Юлія Лукасевич. 
 
Як повідомив керівник секретаріату ВРЮ Сергій Пушкар, зустріч відбулася на прохання секретаріату Вищої ради юстиції. Її мета – обговорення ключових засад проекту Стратегії комунікаційної діяльності Вищої ради юстиції та обміну досвідом із європейськими експертами для покращання внутрішньої та зовнішньої комунікації Вищої ради юстиції. 
 
«У нових умовах реформування судової системи секретаріат Вищої ради юстиції враховує у своїй діяльності найкращі практики комунікації», – зазначив під час зустрічі Сергій Пушкар. 
 
Водночас начальник відділу міжнародного співробітництва ВРЮ В.Гуртенко наголосив, що міжнародний досвід з питань комунікації стає доступним українським судовим інституціям завдяки низці міжнародних проектів, що працюють в Україні у сфері реформування судової влади: «Успішний досвід комунікації литовських судів є надзвичайно цікавим для нас і може бути корисним для Держави, оскільки Литва також розпочинала із вирішення глибокої кризи довіри суспільства до  судової влади та інших проблем, знайомих і Україні».
 
Під час зустрічі начальник відділу взаємодії зі ЗМІ О.Лисенко повідомила присутнім принципи і напрями комунікаційної діяльності ВРЮ у відносинах зі ЗМІ та чинники, що ускладнюють інформаційну взаємодію у сфері судової влади. «Ми бачимо наші цілі та завдання у чесній, відкритій і прозорій комунікації із суспільством: усі рішення Ради публікуються на офіційному сайті, під час усіх засідань ВРЮ проводяться онлайн-трансляції, ми започаткували регулярні брифінги для засобів масової інформації, на яких пояснюємо підстави прийняття рішень Радою, розпочали співпрацю із громадськими організаціями для підвищення обізнаності громадян про діяльність Ради, крім того, найближчим часом планується залучити громадські організації  до розробки внутрішніх нормативних документів Ради тощо», – констатувала О.Лисенко, зауваживши, що наразі секретаріат ВРЮ розробляє нові принципи взаємодії як із громадянським суспільством, так і зі ЗМІ, які б сприяли відновленню суспільної довіри до судової влади. 
 
Голова Національної судової адміністрації Литви Реда Молієне підтвердила, що проблемні питання комунікації із суспільством судової влади України та Литви досить схожі: «Суддів часто критикують, бо у силу професії вони мають ряд обмежень щодо публічності, їм важко говорити на рівні з політиками». 
 
Реда Молієне відзначила високий рівень комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради юстиції, наголосивши, що литовський досвід свідчить, що успіх комунікаційної діяльності судової влади залежить насамперед від об’єднання комунікаційних зусиль усіх органів у цій сфері, усвідомлення спільної відповідальності за поведінку кожного представника судової системи (від судді до секретаря), від залучення достатньої кількості фахівців у сфері комунікації до роботи в судах. «Статус і можливості ВРЮ дозволяють узяти на себе лідерську роль у питанні комунікації. Наступний етап – пошук компромісу з іншими інституціями, – відзначила під час дискусії керівник відділу з питань комунікації Національної судової адміністрації Литви Живілє Навіцкайте-Бабкін. – У Литві для реалізації цієї мети ми, комунікатори, разом із різними інституціями, суддями та експертами з Норвегії шукали свій спосіб взаємодії. Як результат – розробка методичного посібника «Комунікаційний путівник судової системи», яким послуговуються усі працівники судової системи». 
 
Наприкінці учасники зустрічі обговорили кризові ситуації в комунікації, шляхи покращання співробітництва між суддями і громадськими активістами та домовилися про продовження співпраці у цій сфері.