Головний зміст

IMG 4784 2Сьогодні між Київським районним судом міста Одеси та Центральним судом міста Миколаєва було проведено відеоконференцію для обговорення проблемних питань на базі ГО «Асоціації слідчих суддів України».

 

 

 

 

 

Нагадаємо, на базі Центрального районного суду міста Миколаєва створено відокремлений підрозділ ГО «Асоціація слідчих суддів».

Голова ГО «Асоціація слідчих суддів» Сергій Чванкін доповів питання щодо посилення кримінальної відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст.185, 186, 187 КК України:

Загальновідомо, що злочини проти власності є найбільш поширеними протиправними діяннями і являють собою найбільшу проблему для всіх країн світу та України в тому числі.

За останні роки значно збільшилась кількість злочинів проти власності.

Так, за статистичними даними Генеральної прокуратури України за період з січня по березень 2015 р. на території України було скоєно 79041 крадіжок, 4298 грабежів та 1014 розбоїв. За аналогічний період 2016 р. року було скоєно 207 665 крадіжок, 12660 грабежів та 2279 розбоїв. Даний аналіз свідчить про збільшення більш ніж у два рази кримінальних правопорушень за ст.ст. 185,186, 187 КК України. Сучасний стан злочинності свідчить про те, що приписи Кримінального кодексу України (далі КК) не здійснюють достатнього превентивного впливу на суспільство. На нашу думку, таку динаміку злочинності спровокувало:

1.) внутрішня міграція людей зі східних областей України та їх бажання збагатитись будь – яким шляхом, в тому числі і незаконним;

2.) низький рівень життя населення;

3.) нестабільна ситуація в країні, що породила активність злочинних угрупувань

Суттєве послаблення протидії злочинності спричиняє підвищенню рівня зухвалості злочинів через створення у них умовного почуття безкарності , що, у свою чергу, призводить до вчинення більш тяжких злочинів, та, за відсутності дієвої реакції Національної поліції, негативно впливає на рівень довіри суспільства до інститутів державної влади в цілому та правоохоронної системи зокрема.

Для прикладу, великий резонанс викликало вчинення в квітні 2016 р. крадіжки з території Шевченківського управління поліції в Києві. Зловмисники викрали вилучені в рамках кримінальної справи автомобілі Toyota Land Cruiser і Mercedes Benz.

Зникнення транспортних засобів виявив черговий поліцейський під час перевірки території Попередньо встановлено, що близько четвертої ранку троє невідомих осіб викрали зазначені іномарки.

Що казати про пересічних громадян, якщо злочинці наважились викрасти автомобілі з території управління поліції.
Низка гучних розбійних нападів ще й досі тримає в жаху мешканців селища під Одесою. (Великий Дальник). Останній візит бандитів на початку 2016 р. закінчився трагедією - помер 49-річний чоловік. Вимагаючи грошей, жертву та його дружину зв'язали, катували праскою та погрожували згвалтувати дочку. Це вже не перший розбійний напад на мешканців селища, люди налякані та навіть організували патрулювання вулиць.

Знизити кількість криміналу в суспільстві можна, лише забезпечивши систему справедливого і обов'язкового покарання за злочини. Ну і головне - нормалізувати економіку країни. Коли у середньостатистичного українця є робота і стабільний дохід - він рідко йде на тяжкі злочини.

Таким чином, беручи до уваги криміногенну ситуацію в Україні, ГО «Асоціація слідчих суддів України» пропонує посилити відповідальність за крадіжку, грабіж та розбій.

Голова Центрального суду міста Миколаєва Галина Подзігун разом з колегами підтримала пропозицію щодо посилення відповідальності за крадіжку, грабіж та розбій.

Суддя Центрального суду міста Миколаєва Дмитро Тішко зазначив, що ситуація в Миколаєві з крадіжками, грабежами та розбоями також дуже критична, є безліч прикладів, проаналізувавши які, можна зробити висновок, що законодавство потрібно змінювати.

Голова ГО «Асоціація слідчих суддів» Сергій Чванкін також зауважив, що до проблеми зростання злочинності потрібно підходити комплексно, окрім посилення відповідальності потрібно приділити велику увагу профілактиці. На мою думку, потрібно посилити професійну підготовку слідчих та оперативних працівників поліції, із залученням європейських спеціалістів та підвищити розмір заробітної плати.

Голова Центрального суду міста Миколаєва Галина Подзігун: «Сьогодні в поліції Миколаєва 55 вакансій слідчих, із них тільки 13 заповнені. При цьому в провадженні поліції перебуває 3620 кримінальних проваджень. Це результат переатестації працівників поліції, оскільки найдосвідченіших звільнили. Тому я вважаю, що ситуація дійсно критична».

Адвокат Володимир Тімошин запропонував розглянути питання щодо повернення до лав поліції в якості інструкторів колишніх досвідчених співробітників.

На завершення відеоконференції члени ГО «Асоціація слідчих суддів» окреслили план наступних засідань та порядок роботи на наступні збори.