Головний зміст

1375998869 226 квітня 2016 року розпочала свою роботу перша в історії України всеукраїнська конференція працівників прокуратури на виконання положень Закону України «Про прокуратуру» щодо функціонування органів прокурорського самоврядування та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, які набрали чинності 15 квітня 2016 року. На конференцію зареєструвалися 463 із 468 обраних делегатів.
 
 
 
 
 
 
 
Про це у вступному слові зазначив виконувач обов’язків Генерального прокурора України Юрій Севрук, відкриваючи всеукраїнську конференцію працівників прокуратури.
 
Він наголосив, що згідно вимог закону перше скликання та проведення всеукраїнської конференції працівників прокуратури має відбутися у двотижневий строк з дня набрання чинності положеннями цього закону: «Закон набув чинності 15 квітня, і тому до 29 квітня ми зобов’язані за законом її провести».
 
Для проведення конференції за 2 тижні були проведені відповідні збори в усіх місцевих та регіональних прокуратурах. Так, від кожної місцевої прокуратури обрано по 3 делегата, та від кожної регіональної - по 3. «Це - молоді люди, і значна їх частина досить не тривалий час працює в органах прокуратури», - зазначив в.о. Генерального прокурора.
 
Згідно вимог закону на першу всеукраїнську конференцію працівників прокуратури покладено ряд важливих завдань, насамперед призначення членів до Ради прокурорів України строком на 5 років та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів строком на 3 роки. Згідно з положеннями ст. 71 Закону на вирішення Ради прокурорів України покладається питання рекомендування призначення та звільнення прокурорів з адміністративних посад, впровадження заходів щодо забезпечення незалежності прокурорів, соціального і правового захисту прокурорів, їх сімей тощо. Головними завданнями КДК є дисциплінарні провадження стосовно прокурорів, добір кандидатів на посаду прокурора вперше та переведення прокурорів між різними органами прокуратури.
 
Члени Ради прокурорів та КДК обираються шляхом таємного голосування, здійснювати свою діяльність вони будуть на громадських засадах.
 
Окрім того, на конференції має бути прийнято та затверджено низку актів правового змісту: Регламент роботи всеукраїнської конференції працівників прокуратури, Положення про Раду прокурорів України, Положення про Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів, Кодекс професійної етики і поведінки працівників прокуратури.
 
Інформація щодо організації та порядку проведення конференції кандидатів на призначення до складу Ради прокурорів України та КДК, перелік делегатів-учасників цієї конференції тощо були завчасно розміщені на офіційному сайті Генеральної прокуратури.