Головний зміст

602Пропозиції ГО «Асоціація слідчих суддів України» нарешті знайшли відгук.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сьогодні Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти за основу проект Закону "Про внесення змін до статті 31 Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення механізму здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції".
 
На цьому ГО «Асоціація слідчих суддів України» наголошувала ще у 2015 році. Всім народним депутатам були направлені відповідні пропозиції після того, як на адресу Асоціації надійшли схвальні відгуки стосовно запропонованих змін від науковців, адвокатів, судів та інших органів юстиції з усієї України. Законопроект було зареєстровано у Верховній Раді України 6 листопада 2015 народними депутатами Сергієм Ківаловим та Едуардом Матвійчуком. Законопроектом №3423 пропонується встановити, що розгляд кримінальних проваджень в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснюватиметься колегіально у складі трьох професійних суддів лише за клопотанням обвинуваченого. За відсутності клопотання це провадження розглядатиметься суддею одноособово.
 
Під час розгляду законопроекту відзначалось, що необхідність його прийняття обґрунтовувалося тим, що відповідно до чинної редакції частини 2 статті 31 чинного КПК розгляд кримінальних проваджень в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше десяти років, здійснюється колегіально у складі трьох професійних суддів.
 
Отже, виникає необхідність кожен раз формувати склад суду із трьох професійних суддів при розгляді усіх справ даної категорії. Дійсна кількість суддів у судах першої інстанції, а також різні обставини, що перешкоджають сформувати потрібний склад (тимчасова непрацездатність судді, перебування його у відпустці, тощо) часто спричиняють неможливість сформувати склад суду для розгляду вказаних кримінальних проваджень. Внаслідок цього справа передається з одного суду до іншого, що, у свою чергу, призводить до порушення вимог статті 6 Конвенції Ради Європи про захист прав людини та основоположних свобод щодо розгляду справи упродовж розумного строку.
 
Члени Комітету зазначили, що прийняття законопроекту дозволить удосконалити механізм здійснення кримінального провадження в судді першої інстанції.