Головний зміст

15923Рада суддів України категорично засуджує оприлюднену в ефірі Волинської регіональної телекомпанії заяву, яку зробив міністр юстиції України Павло Петренко щодо провалу судової реформи."В Україні реформу судової гілки влади наразі можна вважати проваленою, оскільки судді залишилися на своїх місцях", - заявив Павло Петренко, перебуваючи з робочим візитом у Луцьку.
 
 
 
 
 
 
 
Цей меседж Павло Петренко озвучив під час зустрічі зі студентами юридичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.
 
Так званий провал судової реформи міністр юстиції пов'язує з тим, що під час відкритих конкурсів, діючі судді змогли залишитися на своїх місцях.
 
У цьому зв'язку вважаємо за необхідне нагадати пану міністру, що нинішній етап реформування судової влади відбувається відповідно до Закону України "Про забезпечення права на справедливий суд", що вступив у дію 28 березня 2015 року. Саме цим законом визначено механізм проведення первинного і кваліфікаційного оцінювання суддів, що має на меті визначити з усього суддівського корпусу фахових і професійних суддів, які готові працювати задля забезпечення у державі верховенства права.
 
Чергова хвиля популістичних закликів до повної заміни суддівського корпусу, до яких вдається міністр юстиції, не тільки суперечить висновкам та рекомендаціям інституцій Ради Європи, таких як Венеційська комісія і Консультативна рада європейських суддів, а й вводить в оману громадськість та підриває авторитет державної влади в цілому.
 
Варто нагадати пану Міністру, що стандарти Ради Європи та рекомендації її інституцій вже відображено у змінах до Конституції України та законодавства, що стосується функціонування судової влади в Україні, цим вимогам відповідає як система дисциплінарної відповідальності суддів, так і механізми призначення суддів на посади.
 
Загалом, декларуючи повагу до законів України, міністр юстиції насправді спонукає суспільство до їх неповаги та ігнорування, забуваючи при цьому, що судова влада України, яку представляють такі ненависні пану міністру судді, залишається чи не єдиною гілкою державної влади, яка реально захищає інтереси громадян України.