Головний зміст

tax audit 12У зв'язку із дорученням Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана Міністерству юстиції України провести перевірку так званих "неправомірних" рішень суддів, Рада суддів України заявила наступне.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Конституція України у статті шостій чітко зазначає, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.
 
Розподіл влад — важлива й необхідна умова формування, правової, соціальної держави, її основоположний принцип. Цей принцип справедливо відноситься до основних досягнень світової цивілізації і загальнолюдської культури.
 
Рада суддів України звертає увагу, що давати оцінку законності та обґрунтованості рішень судді можуть тільки суди апеляційної та касаційної інстанції. В частині моніторингу діяльності професійного судді, законодавством передбачено діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції.
 
Щодо Мін'юсту, то він належить до органу виконавчої гілки влади і не має повноважень аналізувати рішення суддів, тому що втручання в роботу судді, який є носієм державної влади, розцінюватиметься не тільки як грубе порушення незалежності судді, а й як прояв відвертого політичного тиску.
 
Разом з тим, судді поділяють думку суспільства щодо необхідності реформування судової системи та сподіваються, що її проведення буде відповідати всім європейським стандартам та вимогам, бо, як зазначено у висновку №18 Консультативної ради європейських суддів: "…судова влада повинна визнати, що критика є частиною діалогу між трьома гілками державної влади й суспільства в цілому, однак, існує чітка відмінність між свободою вираження поглядів і законною критикою, з одного боку, і неповагою та неправомірним тиском на судову владу, з іншого боку".
 
"Політики не повинні використовувати спрощені або демагогічні аргументи, щоб критикувати судову владу під час політичних кампаній просто заради дискусії або з метою відвернення уваги від власних недоліків" – говорить КРЕС.
 
Рада суддів України, у свою чергу, закликає всіх представників влади, політиків та посадовців не розхитувати ситуацію в державі, сумнівними заявами для отримання політичних дивідендів, а в межах своїх повноважень долучитися до процесів побудови Вільної, Демократичної та Правової України.