Головний зміст

IMG 2661 3Щодо запровадження кримінальної відповідальності за повторне протягом року керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

 

 

 

 

 

 

Асоціацією слідчих суддів України пропонується для обговорення можливість запровадження кримінальної відповідальності за повторне протягом року керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.
 
Ідея запровадження кримінальної відповідальності була викликана шаленою статистикою вчинення ДТП за участю нетверезих водіїв чи нетверезих пішоходів (конкретні цифри в доповіді голови Асоціації слідчих суддів України Чванкіна С.А.), за якою на дорогах України щодня  через зеленого змія гине до 4 осіб. 
 
Ідея запровадження кримінальної відповідальності обговорена серед суддів Київського районного суду м.Одеси – членів асоціації слідчих суддів України і подається для широкого обговорення і консультацій із правниками, науковцями, практикуючими юристами.
 
Крім самої ідеї необхідності запровадження кримінальної відповідальності, доводжу до вашого обговорення тезиси щодо конструкції і змісту майбутньої статті КК України, яка передбачає кримінальну відповідальність за повторне протягом року керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.
 
На наш погляд, статтю про кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп’яніння можливо розмістити за нині діючою статтею 286 КПК України за номером:
 
Стаття 286-1 КК України – Керування транспортним засобом у стані сп’яніння.
 
На відміну від ст.286 КК України, яка є необережним злочином і факт керування водієм транспортним засобом у стані сп’яніння є обставиною, яка обтяжує покарання, нова стаття буде передбачати умисну форму вини, тобто умисний злочин. 
 
Гіпотеза частини першої статті передбачає обов’язкову умову для кримінальної відповідальності -  якщо протягом року, що передував події злочину, водій був притягнутий до адміністративної відповідальності за ст.130 КпАП України.
 
Таким чином частина перша може мати такий вигляд:
 
1. Керування транспортним засобом водієм, який перебував у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, якщо протягом року, що передував події злочину, водій був притягнутий до адміністративної відповідальності за ст.130 КпАП України,  -
Звертаю увагу, що диспозиція і гіпотеза запропонованої до обговорення частини першої ст.286-1 КК України не передбачають настання будь-яких наслідків для здоров’я потерпілого. 
 
Тобто для кримінальної відповідальності буде достатньо самого факту повторного керування транспортним засобом у стані сп’яніння.
 
Наступними частинами цієї статті можна передбачити кримінальну відповідальність за повторне керування транспортним засобом у стані сп’яніння, якщо це призвело до спричинення потерпілому тілесних ушкоджень в залежності від ступеня їх тяжкості.
 
Так, частина друга – четверта можуть виглядати так:
 
2.  Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, якщо воно спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, -
 
3. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, якщо воно спричинило смерть потерпілого  або заподіяло тяжке тілесне ушкодження, -
 
4. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, якщо воно спричинили загибель кількох осіб, -
 
Я умисно не запропонував для обговорення санкції частин статті 286-1 КК України, оскільки строк кримінального покарання зараз не є предметом обговорення.
 
Разом з тим з тим слід зазначити, що в державах міру поряд із низкою профілактичних заходів (примусових курсів, лекцій, заліків) передбачені величезні штрафи і ув’язнення (адміністративне чи кримінальне) одночасно, та, навіть, смертна кара.
 
Одна з пропозицій, яка, враховуючи менталітет та інші чинники населення України, полягає у запровадженні в кожній частині ст.286-1 КК України не штрафних санкцій, а покарання у виді позбавленні волі на певний строк. При чому, частину першу необхідно відразу віднести до тяжких злочинів, за які передбачене покарання у виді позбавлення волі строком понад п’ять років. 
 
Слід окремо зазначити і про додаткове покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами на певний строк, більший ніж передбачений чинною ст.55 КК України (до трьох років).
 
Додаткове покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами на певний строк без альтернативи його не застосування повинно бути передбачено санкцією кожної з частин статті 286-1 КК України. 
 
І строк вказаного додаткового покарання повинен бути більше ніж три роки, але це також питання подальших дискусій. 
 
Як наслідок збільшення строку додаткового покарання у виді позбавлення права керування транспортними засобами на певний строк, це призведе до необхідності внесення змін до чинної ст.55 КК України, яку можливо доповнити частиною другою такого змісту:
 
Позбавлення права керування транспортними засобами як додаткове покарання на інший строк може бути призначене у випадках, коли воно передбачене санкцією статті Особливої частини цього кодексу.
 
У зв’язку з чим частину другу і третю цієї статті вважати частинами третьою і четвертою.
 
Окремого обговорення заслуговує і доля транспортного засобу, який у статті про кримінальну відповідальність за керування транспортним засобом у стані сп’яніння при заподіянні тілесних ушкоджень потерпілому, виступає знаряддям злочину (речовим доказом), який в силу ст.100 КПК України підлягає конфіскації. 
 
Запровадження кримінальної відповідальності за повторне керування транспортними засобами у стані сп’яніння призведе до змін діючої ст.130 КпАП України, пропозиції які готовий озвучити, але щоб вас не завантажувати зайвою інформацією пропоную ознайомитися зі змінами до ст.130 КпАП України у письмовому вигляді.
 
Суддя Київскього районного суду
Борщов І.О.