Головний зміст

ce27ee0b28abba1503f95b71f0242dc2Голова Верховної Ради України Андрій Парубій презентував запропоновані зміни до Регламенту Верховної Ради України. У презентації взяли участь народні депутати України, представники засобів масової інформації та представники громадських організацій.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Я переконаний, що реформування Верховної Ради України є одним із найважливіших завдань, яке сьогодні стоїть перед усім суспільством, бо, згідно Конституції, у парламентсько-президентській республіці парламент є обличчям усієї української влади», - підкреслив Голова Парламенту, який визнав, що Верховна Рада України має сьогодні один з найнижчих показників довіри суспільства.
 
На його думку, такий рівень недовіри до влади, до Верховної Ради України зумовлений тим, що люди чекають ефективніших і швидших дій від органів влади. «І тому для громадян України важливо бачити, щоб робота, яка транслюється, і самі депутати були дисциплінованішими і такими, що працюють для України, - зазначив А.Парубій. - Тому роблячи перші кроки з імплементації реформи Верховної Ради, я запропонував, аби першим - були зміни до Регламенту».
 
Голова Верховної Ради зосередив увагу представників засобів масової інформації на основних напрямках змін до Регламенту Верховної Ради, які полягають у наступному:
 
- Замість двох пленарних тижнів на місяць пропонується запровадити три пленарних тижні і відповідно збільшити кількість днів, коли депутати матимуть змогу приймати рішення.
 
- Пропонується збільшити кількість часу для роботи у комітетах для того, щоб депутати могли повноцінно опрацьовувати законопроекти ще до того, як вони увійдуть у програму засідань Верховної Ради. Адже пленарне засідання - це є по суті вершина айсбергу, бо справжня робота ведеться на підготовчому етапі, в комітетах, з експертами.
 
- Великий наголос буде зроблено на те, аби збільшити кількість часу для роботи депутатів в комітетах.
 
- У понеділок більше часу буде виділено для роботи з Урядом. Замість звичної п’ятничної «години» пропонується запровадити тригодинну дискусію між парламентаріями і Урядом. «Переконаний, що спільне обговорення законопроектів і спільна дискусія між депутатами і Урядом зможуть забезпечити вищу якість тих законопроектів, які будуть голосуватися в залі. Дебати , дискусії з Урядом будуть важливим чинником для того, щоб готувалися якісні законопроекти», - наголосив А.Парубій.
 
- У вівторок – повноцінне пленарне засідання, повний робочий день.
 
- У середу пропонується повний день відвести для роботи в комітетах. Цей день у комітетах о 16-й годині завершуватиме рада голів Комітетів – новий орган, який пропонується ввести згідно з реформою. Завдання її – на основі тих напрацювань, які відбулися під час засідань комітетів, запропонувати Верховній Раді порядок денний на пленарний тиждень.
 
- У четвер буде пленарний день, під час якого ухвалюватимуться закони.
 
- У п’ятницю – погоджувальна рада, яка відбувалась раніше в понеділок.
 
Запропоновані зміни будуть імплементовані у вересні з початком роботи нової сесії парламенту.