Головний зміст

connector2Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман звернувся до депутатів Верховної Ради України щодо ухвалення наступного пленарного тижня законопроекту щодо спрощення доступу якісних ліків з-за кордону до України. Про це Прем'єр-міністр заявив під час участі у заходах з нагоди святкування Дня Європи у Вінниці у суботу.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Я вчора звернувся під час "Години запитань до Уряду" до депутатів Парламенту, а там є багато однодумців з цього приводу, швидко наступного пленарного тижня провести ці рішення. Президент має абсолютну рішучість підписати цей Закон. Це буде означати, що ми демонополізуємо ринок, і ціни на ліки почнуть зменшуватися", - зазначив він.
 
Володимир Гройсман нагадав, що напередодні Уряд прийняв рішення про спрощення доступу на ринок України медичних препаратів, які зареєстровані і продаються на ринках Сполучених Штатів Америки, Канади, Європейського Союзу, Швейцарії, Японії та Австралії.
 
"Ми прийняли рішення, щоб ті ліки, які там зареєстровані і використовуються, не треба їх перевіряти в Україні ще раз. Для чого? Щоб дати комусь можливість на цьому підзаробити. Ні. Ми будемо це просто рубати на корені", - наголосив Володимир Гройсман. Наразі урядове рішення потрібно закріпити законодавчо.
 
"Нам потрібно зараз навести порядок із ліками в Україні. Ліки дорогі в Україні не тому, що вони стільки коштують, а тому, що є 5-6 фірм на потоках, які є абсолютними монополістами на кордонах на ввезення ліків в Україні", - зазначив Прем'єр-міністр.
 
За його словами, монополісти імпортування ліків свого часу пролобіювали формування законодавства, що обмежило можливості ввезення медичних препаратів до України. На сьогоднішній день реєстрація якісних медичних препаратів в Україні може тривати роками. "Тому ми маємо обмежену кількість препаратів, вони є високої вартості", - зауважив Володимир Гройсман.
 
Також Уряд продовжить закуповувати ліки через спеціальні міжнародні організації, що дає 10-90% економії та сприятиме зменшенню цін на ліки.