Головний зміст

Верховна радаСьогодні Верховна Рада України не змогла ухвалити законопроект №1188 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності для "злодіїв в законі" та за злочини, вчиненні злочинними угрупованнями).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Законопроект навіть не повернуто на доопрацювання авторам, він повністю відхилений.
 
Документом пропонується встановити кримінальну відповідальність для ,,злодіїв в законі” статтею 255 Кримінального кодексу України.
 
Крім того, засуджених до ув’язнення "злодіїв у законі" пропонується тримати в приміщеннях камерного типу в режимі суворої ізоляції.
 
Так, в зазначеній займання особою вищого становища в злочинній ієрархії карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років. А дії, передбачені частиною першою статті 255 (створення злочинної організації з метою вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину), якщо вони вчинені особою, яка займає вище становище в злочинній ієрархії – караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі”.
 
Крім того, законопроектом передбачається формалізувати поняття "злодій у законі".
 
"Особою, яка займає вище становище в злочинній ієрархії ("злодій в законі") є особа, яка відповідно до визначених у злочинному світі (злочинному середовищі) спеціальних правил поведінки, в будь-яких формах організовує та/або керує злодійським світом (користується авторитетом у членів злодійського світу, надає їм завдання/доручення, що сприяють досягненню цілей злочинного миру, організовує злодійські розбори, бере участь у зібранні (сходці) "злодіїв в законі" тощо).