Головний зміст

201641На офіційній сторінці Шевченківського районного суду м. Києва оприлюднено відкритий лист працівників апарату цього суду. У листі, зверненому до Президента України, голови парламенту, прем'єр-міністра та голови Державної судової адміністрації, йдеться про неприйнятний зниження розмірів посадових окладів, в результатом якого може стати масове звільнення кваліфікованих кадрів.
 
 
 
 
 
 
 
Варто зазначити, що звернення щодо окладів працівників апарату суду подано від Червонозаводського районного суду м. Харкова, Краматорського міського суду Донецької області, Харківського апеляційного господарського суду. Очікується, що протягом цього тижня будуть направлені звернення і від співробітників апаратів інших судів, оскільки проблема стосується всіх.
 
У листі співробітників апарату Шевченківського райсуду м.Києва вказується, що постановою КМУ від 6 квітня ц.р. № 292, яка набула чинності 1 травня ц.р., істотно звужуються розміри посадових окладів працівників апаратів місцевого суду в порівнянні з посадовими окладами керівників і фахівців місцевого суду, встановленого додатком 47 до Постанови КМУ № 268 від 9 березня 2006 (яке до теперішнього часу діє для державних службовців апарату суду, крім помічників суддів, голови та заступників голів судів), а саме: посадовий оклад керівника апарату місцевого суду, посаду якого відноситься до 4 групі оплати праці, встановлений в розмірі 4824 грн замість 7250 грн, заступника керівника апарату, посаду якого відноситься до 5 групі оплати праці, - 3963 грн замість 5800 грн, головних фахівців, посади яких віднесені до 7 групі оплати праці - 2585 грн замість 5800 грн, старших секретарів суду, старшого судового розпорядника, секретарів судових засідань, посада яких віднесена до 8 групі оплати праці - 2240 грн замість 4350 грн, консультантів, секретарів суду, судових приставів, посада яких віднесена до 9 групі оплати праці - 1723 грн замість 4350 грн.
 
З метою збереження досвідчених кадрів, гідної оцінки праці висококваліфікованих фахівців в судових установах і запобігання погіршенню якості роботи судів через плинність кадрів, співробітники апарату просять:
 
- Вжити заходів (допомогти) по розгляду і прийняття парламентом проекту Закону № 4180, зокрема, в частині затвердження нової редакції статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»;
 
- Внести поправки, якими виключити з пункту 18 розділу X і Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 № 889-VIII посилання в частині виключення абзацу 2 частини 1 статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (матеріальне, побутове забезпечення та соціальний захист працівників судової системи);
 
- Вжити невідкладних заходів щодо закріплення законодавчих гарантій належної оплати праці працівників апарату суду шляхом повернення в дію частини 2 статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та врегулювання оплати праці працівників апарату місцевих судів постановою КМУ від 09.03.2006 року. №268, замість постанови КМУ від 6 квітня 2016 № 292.