Головний зміст

121880Кабінет Міністрів схвалив Концепцію реформи системи виконання покарань, розроблену Міністерством юстиції спільно з європейськими колегами та підтримав пакет постанов, який забезпечить старт реформи пенітенціарної системи.
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідно до прийнятих документів буде ліквідовано Державну пенітенціарну службу та її управління на місцях. Натомість у Міністерстві юстиції почнуть роботу 3 нові департаменти – департамент пробації, режимний департамент, а також департамент ресурсного забезпечення.
 
За словами Першого заступника Міністра юстиції Наталії Севостьянової, демократичність кожного суспільства визначається тим, як його представники ставляться до тих членів громади, які порушили закон і перебувають за ґратами.
 
«75 років не змінювалися стандарти виконання покарань. Багато установ були зведені ще за царських часів. Ми готові змінити умови перебування громадян у закладах виконання покарань», - зауважила Перший заступник Міністра юстиції.
 
Реформа передбачає відмову від радянських кримінально-виконавчих інспекцій і побудову на їх місці пробаційних центрів на рівні районів. Також буде виконано давню рекомендацію Ради Європи та проведена демілітаризація пенітенціарної системи.
 
Буде зміщено акцент на психологічну роботу із засудженим через систему пробації. За півроку до того, як особа покидатиме установу, з нею почнуть працювати співробітники, які зможуть підготувати людину до повернення у суспільство.
 
Запроваджені новації також передбачають оновлення через прозорі конкурси кадрового складу. За розрахунками до системи має влитися не менше 20% нових людей.
 
Також буде підготовлено нове законодавство у даній сфері з урахуванням найкращих світових зразків та низки європейських нормативно-правових актів.
 
«Разом ми маємо переписати всі закони, які стосуються даної сфери. Тільки так ми зможемо докорінно змінити умови відбування покарань», - сказала Перший заступник Міністра юстиції.
 
Вона також зауважила, що у системі установ виконання покарань функціонує близько 100 державних підприємств. Майже усі вони, за дивним збігом обставин, збиткові. Причина такого стану – корупція та неефективне управління.
 
«Ми бажаємо подолати корупцію перш за все переведенням усіх закупівель на систему ProZorro. Також ми створимо єдиний виробничий холдинг, який зможе об’єднати ці підприємства і на незалежнійномінаційній комісії ми оберемо керівника новоствореного підприємства», - додала Наталія Севостьянова.
 
Разом з тим вона повідомила, що у системі, яка була розрахована більш ніж на 200 тис. ув’язнених нині перебуває лише 70 тисяч. Більше того, у нас 1 охоронець стереже всього 3 засуджених. Такого немає в жодній країні.
 
«Доки пенітенціарна служба є окремим органом ми не маємо інструменту для його оновлення і приведення до європейських стандартів. Ми створюємо 3 нових департаменти в Міністерстві юстиції замість великого бюрократичного центрального органу виконавчої влади. Це буде департамент пробації, якого не існувало досі, режимний департамент, який опікуватиметься безпекою, а також департамент ресурсного забезпечення. Ми створюємо відділ інспекції установ, який зсередини проводитиме анонімний моніторинг, щоб ми мали об’єктивну інформацію про можливі порушення прав людини», - зазначила Перший заступник Міністра юстиції.
 
За її словами, замість регіональних управлінь буде створено 5 міжрегіональних управлінь, що дасть можливість оптимізувати структуру і спрямувати кошти на підвищення зарплат.
 
«Не можна відремонтувати установи, яким більше 100 років. Ми пропонуємо схему державно-приватного партнерства, коли інвестор побудує нам нові заклади утримання ув’язнених в обмін на отримання ділянки, де була стара установа. Пілотним проектом у цьому напрямку було визначене Лук’янівське СІЗО в Києві», - наголосила Наталія Севостьянова.
 
Другим пілотним проектом, який Мін’юст реалізовуватиме разом з партнерами з Норвегії, стане запуск системи пробації по всій Україні.