Головний зміст

201641Внесення змін до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” наразі відбувається без справедливого представництва та врахування позиції адвокатури.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Про це заявив Секретар РАУ Павло Гречківський.
 
Так, у робочій групі переважна кількість членів представляють громадську організацію Асоціація правників України, яка має 3 тис членів, у той час як від 30-тисячної профільної організації, для якої пишеться цей закон, запрошують лише керівництво. Пропозиції НААУ розширити представництво від самоврядних органів та адвокатів наразі відхиляються. “Це питання дуже хвилює адвокатів. Дуже дивно, коли закон про шахтарів приймають льотчики”, - сказав Павло Гречківський.
 
За словами Секретаря РАУ, зміст дискусії по законопроекту також не відповідає реальним потребам і проблемам адвокатури. Так, розпочато обговорення системи фінансування самоврядування, у той час як власне структура самоврядних органів ще не проаналізована професійно і остаточного варіанту в законопроекті не закладено. Також відсутнє чітке розуміння, як будуть працювати нові правила фінансування, основна зміна до яких — затвердження бюджету рішенням З'їзду адвокатів.
 
Секретар РАУ послався на експертні заключення Проекту ЄС “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні”, де вказано на те, що проблеми адвокатури не обов'язково вирішувати шляхом зміни чинного закону про адвокатуру. Так, європейські експерти погоджуються, що зміни до законопроекту є реакцією на оперативні проблеми адвокатури, які заслуговують на увагу, “однак залишається питання, чи потрібно вирішувати ці проблеми законодавчим шляхом”.
 
“Тим самим європейці кажуть, що у вас в принципі не все так погано, то чому ви туди втручаєтеся. Але ж не ми, а втручається держава і, можливо, з цього потрібно починати. Тому, якщо робити зміни, то тільки погоджені з адвокатурою, або ніякі. І це так, як рекомендують нам європейці ”, - сказав Павло Гречківський.
 
З огляду на характер пропонованих змін до закону Секретар РАУ зробив припущення про те, що нова редакція закону відкриє шлях до контролю над адвокатурою та узурпації її повноважень.
 
“Такі зміни, які нам пропонуються, через формат акціонерних товариств, приведе до рейдерського захоплення адвокатури”, - сказав Павло Гречківський. За його словами, закон фактично витискає адвокатуру в опозицію до влади. “На сьогодні держава пише для нас закон, щоб поглиблювати цю опозицію. Я не бачу нічого раціонального в законопроекті, що нам би допомагало жити”, - сказав Павло Гречківський.