Головний зміст

1349935301 093009 study abroad 1Міністерство юстиції та Міністерство освіти і науки разом розроблятимуть новий сучасний стандарт юридичної освіти в Україні, який відповідатиме потребам ринку і роботодавців. Про це сьогодні, 24 травня, під час зустрічі з молодими юристами повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Ми на рівні 2 міністерств створили спільну робочу групу. Ми готові долучитися до цієї роботи і напрацювати стандарти юридичної освіти, які, передовсім, будуть вигідні для кожного студента. Щоб вони після закінчення вузу отримували диплом, який би мав вартість. Такою вартістю є можливість отримати достойну роботу», - зазначив очільник Мін’юсту.
 
Міністр юстиції висловив готовність особисто взяти участь у роботі спільної робочої групи та залучити до її діяльності юристів-практиків, у тому числі з системи безоплатної правової допомоги, які працюють щодня з клієнтами і точно знають, які вимоги слід висувати до випускників юридичних факультетів.
 
«Це непростий шлях, але сьогодні ми зробили перший крок. Я переконаний, що зараз Міністерство юстиції фокусуватиметься на тому, щоб наші студенти не просто отримували диплом, а й досвід, знання і шанс реалізувати себе. Лише спільними зусиллями ми зможемо створити стандарт юридичної освіти, який буде конкурентним в усьому світі», - наголосив Павло Петренко.
 
Водночас він наголосив, що нині юристів готують практично всі вищі навчальні заклади, незалежно від своєї професійної направленості. У багатьох випадках якість такої освіти вкрай низька, студенти не отримують необхідних знань і не можуть знайти собі хорошої роботи.
 
Користуючись нагодою, він також запросив молодих юристів взяти участь у конкурсі на 1500 вакантних посад у бюро правової допомоги, які почнуть надавати послуги українцям з 1 вересня.
 
За його словами, нині заявки на участь у відборі подали вже понад 3000 претендентів. При цьому більшість із них – молоді люди до 30 років.
 
Подати заявку на участь у конкурсі можна до 31 травня 2016 року, заповнивши заявку на веб-сайті www.legalaid-jobs.in.ua
 
Міністр освіти та науки Лілія Гриневич зі свого боку зауважила: якість юридичної освіти сьогодні, на жаль, програє на європейському обрії, тож українська юридична освіта мусить реформуватися.
 
«Цей новий стандарт вищої юридичної освіти має бути наповненим новим змістом. Він стане таким лише тоді, коли писатиметься не лише теоретиками-викладачами з вищих навчальних закладів – а коли до його розробки будуть залучені люди, які є практиками, які розуміють, що потрібно за практичними правовими спеціальностями», - наголосила очільник МОН.
 
За її словами, другим ефективним елементом покращення якості освіти є стандартизовані іспити для всіх учасників ринку.
 
«Ми розпочинаємо новий експеримент, який пов’язаний зі вступом за зовнішнім тестуванням до магістратури права. До цього пілотного проекту приєдналися 10 університетів», - поінформувала вона присутніх.
 
За її словами, до 18 липня буде тривати прийом заяв від абітурієнтів, 23 червня буде проведено тестування, а вже 27 липня будуть відомі перші результати.