Головний зміст

connector225 травня Кабінет Міністрів України підтримав законопроект про внесення змін до ст. 9 закону «Про лікарські засоби» (щодо державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів), який передбачає спрощену реєстрацію препаратів, що виготовляються та використовуються у країнах із сильними регуляторними органами: США, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади та ЄС.
 
 
 
 
 
 
 
В.о. Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський зазначив на засіданні Уряду, що прийняття цього закону дозволить спростити здійснення державної реєстрації лікарських засобів, розширить перелік лікарських засобів на фармацевтичному ринку, що відповідно покращить доступ населення до якісних медикаментів та приведе до здешевлення ліків для населення. Він підкреслив, що під час опрацювання проекту до роботи були залучені члени Комітету з питань охорони здоров’я ВРУ та громадськість.
 
Віктор Шафранський наголосив, що спрощена реєстрація стосується тих лікарських засобів, які виробляють та використовують у протоколах лікування країн з жорсткою регуляторною системою: «У тексті проекту закону зазначено, що лікарські засоби зареєстровані та рекомендовані до використання в країнах із жорсткою регуляторною системою, а застосування та використання ліків у таких країнах дозволяється лише у разі їх наявності в протоколах і стандартах лікування зазначених країн", - сказав Віктор Шафранський.
 
За словами Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, розгляд цього законопроекту є невідкладним та планується винесення його в Парламент вже наступного пленарного тижня.