Головний зміст

1423224271 sudya2Сьогодні ВРУ у першому читанні прийняла Законопроект №2018 про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо права на зміну по батькові).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Так, проектом Закону передбачається внесення змін до частин першої та другої статті 295 Цивільного кодексу України, якими передбачається право особи на власний розсуд змінювати своє по батькові так само, як і своє прізвище та (або) власне ім’я.
 
У Цивільний кодекс України пропонується внести такі зміни:
 
1) частину першу та другу статті 295 Цивільного кодексу України викласти в такій редакції:
 
«1. Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім'я та (або) по батькові.
 
2. Фізична особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім'я та (або) по батькові за згодою батьків або одного з них у разі, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, а також якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.
 
У разі якщо над фізичною особою, яка досягла чотирнадцяти років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені та (або) по батькові такої особи здійснюється за згодою піклувальника».
 
2) частину третю статті 295 Цивільного кодексу України виключити.
 
Зазначимо, що чинна редакція Цивільного кодексу передбачає право на зміну по батькові лише у випадку зміни батьком свого власного імені або виключення відомостей про нього як батька дитини з актового запису про її народження.
 
Проект Закону розроблений з метою виконання рішення Європейського суду у справі «Гарнага проти України» та усунення відповідних недоліків чинного законодавства, які стали підставою для постановлення порушення Україною статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.