Головний зміст

111728Верховна Рада прийняла нову редакцію закону про судоустрій і статус суддів, яка дозволить реалізувати положення законопроекту про внесення змін до Конституції щодо правосуддя.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
За внесену Президентом України Петро Порошенком редакцію закону (№4734) про судоустрій і статус суддів проголосували 281 народний депутат.
 
Законопроектом передбачається скасування інституту "призначення судді на посаду вперше" (п'ятирічний, так званий "випробувальний", термін для суддів) та зайняття посад суддями лише безстроково.
 
Президент позбавляється повноважень щодо утворення та ліквідації судів своїм указом.
 
Повноваження Верховної Ради України щодо надання згоди на затримання судді або утримання його під вартою чи арештом до винесення обвинувального вироку судом передається до органу системи правосуддя – Вищої ради правосуддя.
 
Законопроектом також підвищуються вимоги для суддівського корпусу. Так, на посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п'яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п'ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою.
 
Передбачається також утворення нового Верховного суду. У складі Верховного Суду діють п’ять структурних підрозділів: Велика Палата Верховного Суду, Касаційний адміністративний суд, Касаційний господарський суд, Касаційний кримінальний суд, Касаційний цивільний суд. До складу суду мають увійти не більше 200 суддів. При цьому після початку роботи нового суду Вищий спецсуд, Вищий адмінсуд та старий Верховний суд припиняють свою роботу. Натомість пропонується створити Вищий суд з питань інтелектуальної власності та Вищий антикорупційний суд.
 
Також встановлюється поступове підвищення базових розмірів посадового окладу судді до 30, 50 та 75 мінімальних заробітних плат залежно від рівня суду.
 
Крім цього запроваджуються нові підстави для звільнення судді, які створюють можливість очищення системи від недоброчесних суддів. Зокрема, такою підставою є порушення суддею обов’язку підтвердити законність джерела походження майна.