Головний зміст

384988138На засіданні 2 червня 2016 року Вища рада юстиції вирішила відкрити провадження за зверненнями Міністерства юстиції України про порушення вимог щодо несумісності, визначених Законом України «Про очищення влади», суддями:
 
 
 
 
 
 
 
 
  • Донецького окружного адміністративного суду Скріпніком Анатолієм Івановичем;
  • Луганського окружного адміністративного суду Цицюрою Ольгою Олександрівною.
 
Звернення мотивовано тим, що вказані судді не подали у встановлений строк заяву, передбачену частиною першою статті 4 Закону України «Про очищення влади».
 
Крім того, Вища рада юстиції відкрила провадження за зверненням Міністерства юстиції України про порушення вимог щодо несумісності, визначених Законом України «Про очищення влади», стосовно  судді апеляційного суду Хмельницької області Марцинкевича Анатолія Миколайовича. Підставою подання та відкриття провадження стало перебування судді Марцинкевича А.М. на посаді члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України понад рік протягом періоду, зазначеного у пункті 6 частини першої статті 3 Закону України «Про очищення влади», а також протягом періоду, про який йдеться у пункті 2 частини другої статті 3 цього Закону.
 
Водночас звернення Міністерства юстиції України про порушення вимог щодо несумісності, визначених Законом України «Про очищення влади», суддею Новоайдарського районного суду Луганської області Мальченко Інною Вікторівною залишено без розгляду. Нагадаємо, що Указом Президента України від 16 березня 2016 року Мальченко І.В. звільнено з посади судді Новоайдарського районного суду Луганської області у зв’язку із закінченням строку, на який  призначено.
 
З часу прийняття Закону України «Про очищення влади» на розгляд Ради надійшло понад 70 подань Міністерства юстиції України стосовно порушення суддями вимог щодо несумісності. З урахуванням сьогоднішніх рішень ВРЮ відкрила 30 проваджень відповідно до цього Закону, у 15 випадках після перевірок подання Мін’юсту Радою з різних підстав не були підтримані. Наразі Вищою радою юстиції прийнято одне рішення про порушення суддею вимог щодо несумісності, передбачених Законом України «Про очищення влади», яке оскаржене суддею до суду.