Головний зміст

image 1346 5Адвокати НААУ наголошують, що реформа адвокатури має здійснюватися за участі самої адвокатури.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Нові зміни до закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" обмежують незалежність адвокатів та послаблюють роль адвокатського самоврядування",- заявив Валентин Гвоздій, заступник голови Національної асоціації адвокатів України (НААУ).
 
Із відповідною заявою Гвоздій виступив напередодні прийняття Верховною Радою змін до Конституції щодо правосуддя разом із новою редакцією закону "Про судоустрій і статус суддів".
 
За словами заступника голови НААУ, запропоновані зміни в чинний закон про адвокатуру створюють тиск на адвокатів. Ще в 1995 році в Україні, відповідно до зобов'язань перед Радою Європи, було створено незалежну професійну організацію адвокатів з обов’язковим членством. Майже 17 років пішло на створення структури, яка б регламентувала адвокатську діяльність. Закон від 2012 року "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" закріплював ці принципи діяльності.
 
"Ми нарешті отримали можливість працювати, незалежно від Мін’юсту, від держави. Більше того – ми отримали інструменти, як впливати на прийняття важливих рішень. Наприклад, три адвокати входили до складу Вищої ради юстиції", - розповів Гвоздій.
 
Також НААУ розробила свої зміни до закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" й передала їх Міністерству юстиції. Та за словами Гвоздія, лише 80 % із тих змін взяли до уваги.
 
"Але потім у прикінцевих та перехідних положеннях дописали купу іншого, яке по суті, і заперечує все те хороше, що є в законопроекті, й обмежує нашу незалежність", - пояснив заступник голови НААУ.
 
Законопроект із змінами, проти якого виступають адвокати, розроблявся спеціально створеною робочою групою Ради з питань судової реформи при Президентові України.
 
Гвоздій заявив, що це "кулуарна група - такий собі закритий клуб, коло друзів, де жодним чином не представлена позиція адвокатури".
 
"Українська адвокатура була номінально представлена та залучена до процесу розробки законопроекту. Так, лише голова НААУ Лідія Ізовітова мала змогу відвідувати засідання робочої групи. Однак було надзвичайно важко донести конструктивні пропозиції до нового адвокатського законопроекту", - зазначив Гвоздій.
 
Нині Національна асоціація України вимагає широкого залучення адвокатури до роботи над законопроектом, недопущення послаблення ролі адвокатського самоврядування як гаранта незалежності адвокатів, а також регулювання доступу до професії виключно адвокатурою, а не чиновниками.