Головний зміст

519АССУ звернулась до всіх народних депутатів України з пропозицією внести зміни до статті 130 Кодексу щодо посилення відповідальності водіїв за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.
 
 
 
 
 
 
 
 
Народний депутат України В.М. Купрій повідомив, що звернення Асоціації слідчих суддів України було направлено для аналізу та, у випадку встановлення його доцільності, реєстрації у Верховній Раді України Голові Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Кожем’якіну А.А.
 
Проектом Закону збільшуються розміри штрафів та строки позбавлення права керування транспортними засобами за умови притягнення водія до адміністративної відповідальності за керування ними у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.
 
Потреба внесення змін до ст. 130 КУпАП виникла у зв’язку з тим, що Україна посідає одне із найперших місць в Європі за смертністю та травматизмом на дорогах, а більшість дорожньо–транспортних пригод трапляються через перебування водіїв у нетверезому стані.
 
Незважаючи на сумні статистичні показники, чинні адміністративно-правові норми є занадто поблажливим до порушників правил дорожнього руху, зокрема тих положень, якими встановлено відповідальність за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.
 
В свою чергу, міжнародний досвід забезпечення безпеки на дорогах свідчить, що одним з найпростіших способів примусити водіїв дотримуватися вимог правил дорожнього руху є розроблення системи їх ефективного покарання та посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.
 
Так у Японії закон передбачає покарання не тільки для водіїв, які перебувають у стані алкогольного сп'яніння, а й для пасажирів, які сіли в авто разом із п'яним водієм. Кожен пасажир, який досяг повноліття, може бути покараний штрафом до 3 тис. доларів, якщо водій цього авто буде п'яний. Водію, який керує автомобілем у п'яному вигляді загрожує штраф мінімум 8700 доларів або в'язниця строком до 5 років.
 
У США п'яний водій може провести у в'язниці від 48 годин до 6 місяців. За такого правила у американців немає винятків ні для політиків, ні для зірок.
 
Запропоновані зміни були ретельно обговорені на нарадах, круглих столах асоціації слідчих суддів України, в яких брали участь широке коло суддів різних судів України, із залученням юристів – прокурорів, адвокатів, юрисконсультів, працівників поліції, науковців тощо.
 
Асоціація слідчих суддів України рішуче налаштована на подальшу плідну працю задля удосконалення норм українського законодавства для належного дотримання прав, свобод та інтересів громадян.