Головний зміст

TTIP Foto Sujet Schiedsgerichte.2015 05 28 16 18 46Служителі Феміди давно попереджали: з прийняттям нового закону «Про державну службу» зарплата працівників апарату зменшиться, а виконавча влада зможе втручатися в діяльність судової. Крім цього, володарі мантій категорично заперечували, щоб їхні помічники переводилися на патронатну службу. І, як це часто буває, творці закону не почули суддів. Тож виправляти помилки доведеться Конституційному Суду. Якщо він їх побачить…
 
 
 
 
 
 
 
Виконавчий ухил
 
Про недосконалість закону "Про державну службу" в суддівській спільноті говорили ще на етапі розроблення документа. Однак 1 травня акт набрав чинності в "первісному вигляді": таким, яким його підготували урядовці, без урахування зауважень служителів Феміди. Тому останнім не залишалося нічого іншого, як звернутися по допомогу до КС.
 
Так, 30 травня Пленум Верховного Суду попросив перевірити, чи відповідає Конституції положення про те, що посадовці категорії "А" можуть зайняти відповідне крісло тільки за рекомендацією комісії з питань вищого корпусу державної служби, створеної при Кабінеті Міністрів.
 
"Річ у тім, що до держслужбовців категорії "А" віднесені голова ДСАУ, його заступники, керівники апарату Конституційного, Верховного, вищих спеціалізованих судів та їхні заступники", — зауважила суддя ВСУ, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко.
 
Відповідно до закону згадана комісія "проводить конкурс на зайняття вакантних посад державної служби категорії "А" та вносить суб’єкту призначення пропозиції щодо переможця та другого за результатами конкурсу кандидата на вакантну посаду". Фактично це означає, що орган виконавчої влади вказуватиме, хто має зайняти крісло, наприклад, очільника ДСАУ.
 
"З огляду на те що повноваження передаються до комісії, це є звуженням компетенції органів суддівського самоврядування, втручанням у самостійну діяльність судової влади. І через це можливе й утручання в діяльність суду. ДСАУ та керівники апарату судів здійснюють матеріально-технічне забезпечення установ. Відповідно до міжнародних стандартів через таке забезпечення є ризики впливу на діяльність судової влади та незалежність суддів", —наголосила В.Сімоненко.
 
Джерело: http://rsu.gov.ua/