Головний зміст

nac bankНаціональний банк України своєю новою постановою скасував вимогу знімати копію паспорта при купівлі валюти, якщо сума покупки не перевищує 150 тисяч гривень ($ 6 тис), а також дозволив банкам змінювати курси купівлі / продажу валюти протягом операційного (робочого) дня. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.
 
 
 
 
 
 
 
 
Фізична особа, яка бажає придбати іноземну валюту, як і раніше має пред'явити документ, що засвідчує особу і резидентство. Однак тепер касир повинен здійснювати копіювання сторінок відповідного документа і зберігати його в документах тільки у випадках, коли сума купівлі іноземної валюти перевищує 150 тис. гривень.
 
 
У НБУ вважають, що таке рішення дозволить зменшити витрати банків і фінансових установ на проведення валютообмінних операцій і прискорити їх для клієнтів.
 
 
Також регулятор дозволив банкам з 15 червня змінювати курси купівлі / продажу валюти протягом операційного (робочого) дня, встановлювати різні курси в підрозділах банку за різними адресами, щоб фінустанови могли краще реагувати на регіональні особливості валютного ринку.
 
 
НБУ також дозволив при здійсненні готівкових операцій з конвертації однієї іноземної валюти в іншу використовувати власний комерційний курс банку, а не офіційний курс НБУ. Крім того, постановою розширено перелік валют, які банки і фінустанови зможуть конвертувати, і тепер можлива конвертація готівкової валюти не тільки першої, але і другої групи класифікатора Нацбанку. Постанова Нацбанку вступає в силу з 15 червня.