Головний зміст

15923Сьогодні відбулося чергове засідання Ради суддів України з порядком денним, що складався з дев'яти питань. Головував на засіданні Ради суддів України заступник Голови Богдан Моніч, а запрошеними були Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк та заступник Голови ДСА України Ольга Булка.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Члени РСУ розглянули питання виплати суддям компенсації, що пов'язана з переїздом в іншу місцевість, звернення Святошинського районного суду міста Києва щодо неналежного стану виплати винагороди присяжним, визначилися щодо проведення у судах перевірок фінансово-господарської діяльності органами державної фінансової інспекції та щодо залучення перекладачів до участі у кримінальних провадженнях, схвалили звіт про "Основні методологічні підходи та результати дослідження щодо визначення коефіцієнтів навантаження на суддів та складності справ спеціалізованих судів та судів апеляційної інстанції", внесли зміни до Положення про заохочення та інші.
 
 
Щодо виплати суддям компенсації, яка пов'язана з переїздом в іншу місцевість,то це питання головно стосувалося суддів, які переїхали з судів, що залишилися на окупованій території Донецької та Луганської областей. Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк зазначив, що на даний час до подібних виплат суддям застосовуються норми загального закону, який регулює трудові правовідносини, оскільки КЗпП України не містить обмежень щодо поширення його положень на суддів. З його слів, до кінця цього року судді, які переїхали в іншу місцевість у зв'язку з проведенням антитерористичної операції, отримають передбачену компенсацію. Загалом, члени Ради суддів України вважають, що надалі подібні правовідносини мають врегульовуватися законом "Про судоустрій і статус суддів".
 
Якщо говорити про інші питання порядку денного, де йшлося про вирішення фінансових питань, як у випадку з присяжними Святошинського районного суду, то члени РСУ вирішити звернутися до Кабінету Міністрів України щодо якнайшвидшого розгляду та вирішення питання про внесення змін до Порядку виплати винагороди та відшкодування витрат народним засідателям і присяжним за час виконання ними обов'язків у суді. Члени Ради суддів України висловили сподівання, що дане рішення дозволить належними чином врегулювати проблему виплат присяжним і народним засідателям тепер та у майбутньому.