Головний зміст

meeting3 червня 2016 року в Харкові відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню актуальних питань дисциплінарної відповідальності суддів. Захід проводила Асоціація юристів України спільно з проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» за підтримки Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції.
 
 
 
 
 
 
 
 
Модератором заходу був адвокат Максим Шевердін, який підкреслив значущість заходу у світлі проголосованих Верховною Радою України 2 червня 2016 року змін до Конституції України щодо реформи судочинства.
 
Секретар дисциплінарної палати ВККСУ Михайло Макарчук у своєму виступі звернув увагу на особливості дисциплінарних процедур у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, зазначивши, зокрема, що розгляд дисциплінарних проваджень відбувався за двома процедурами (за Законом України «Про судоустрій та статус суддів» у редакції від 8 липня 2010 року та Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд» у редакції від 12 лютого 2015 року). Відповідаючи на запитання про використання таких процедур, як засобу тиску на суддю, зазначив, що дисциплінарні органи, виконуючи свої повноваження, роблять усе можливе задля недопущення подібної ситуації. Михайло Андрійович зауважив, що багато скарг, які надходять до ВККСУ, за своєю суттю не є дисциплінарними, зокрема «95% скарг є апеляційними або касаційними, у яких заявник просить дисциплінарні органи переглянути судове рішення чи дати правову оцінку його законності».
 
Також Михайло Макарчук повідомив учасникам круглого столу про кількість скарг і прийнятих рішень. Загалом до Комісії станом на 31 травня 2016 року надійшло 23 466 скарг, з яких розглянуто 10679. За результатами розгляду вказаних скарг Комісією прийнято 37 рішень про попередження; 21 – про винесення догани, 2 – про винесення суворої догани, 23 – про направлення рекомендації до ВРЮ щодо звільнення суддів.
 
Таким чином, наразі перебувають на розгляді Комісії ще 12 787 скарг. Михайло Андрійович наголосив на тому, що в разі набрання чинності змін до законодавства всі дисциплінарні скарги будуть передані до Вищої ради правосуддя, та запропонував колегам скористатися напрацьованим Комісією досвідом у розгляді дисциплінарних скарг.