Головний зміст

1019302364Вчора у ВРЮ відбулася прес-конференції, присвячена підсумкам року діяльності нового складу Ради, яка 9 червня 2015 року провела перше засідання у складі, сформованому відповідно до Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд». 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
За цей період ВРЮ та її секретаріатом розглянуто та опрацьовано близько 6000 звернень (в тому числі заяв та скарг) громадян, народних депутатів України, установ, організацій, що становить майже 68% загальної кількості звернень, які надійшли на адресу Ради (всього надійшло 8800 звернень). Залишились нерозглянутими близько 3500 звернень.
 
«За рік роботи ВРЮ було прийнято рішення про внесення подань про звільнення майже тисячі суддів. Якщо порівняти із попередніми роками – це безпрецедентні цифри», – прокоментував Ігор Бенедисюк. Зокрема, щодо 338 суддів Вища рада юстиції внесла подання про звільнення за особливих, так званих дискредитуючих, обставин (порушення суддею присяги, порушення вимог щодо несумісності та набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді); щодо 599 суддів внесено подання про звільнення за загальними обставинами (за власним бажанням судді, у відставку, за станом здоров’я, у зв’язку із закінченням строку повноважень та у зв’язку із досягненням суддею 65 років).
 
Ігор Бенедисюк наголосив, що Вища рада юстиції у своїй роботі керувалася завданням відновлення довіри до судової системи, демонструючи прозору, відкриту роботу судової влади з очищення судового корпусу. «Ще одне завдання – ми мали сформувати у суддів впевненість у тому, що вони підзвітні і мусять відповідати перед суспільством за те рішення, яке прийняли», – сказав І.Бенедисюк.
 
Підбиваючи підсумки першого року роботи, Голова ВРЮ висловив упевненість, що постійна відкрита безупинна діяльність Вищої ради юстиції сприятиме відновленню довіри до судової влади в країні.
 
«Ті скарги, які ми розглянули, дають можливість визнати, що є недоліки в роботі суддів, є системні недоліки в судовій системі, – констатував Голова ВРЮ. – Це, зокрема, стало зрозумілим після розгляду висновків ТСК стосовно прийняття суддями рішень про обрання запобіжних заходів. Там не лише вина суддів є, хоча ми й рекомендували до звільнення 29 суддів. Біда в тому, що було призначено молодих суддів, які не розуміли практики діяльності слідчих суддів. Інша проблема, що ніхто ніколи системно не займався навчанням цих суддів. Ми вбачаємо в цьому проблему і вважаємо, що в співпраці з Національною школою суддів потрібно навчати суддів, готувати їх до прийняття відповідальних рішень, підвищувати їх кваліфікацію».