Головний зміст

KMO 036922 00223 1 t210Про це Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк зазначив під час прес-конференції для представників ЗМІ за підсумками року діяльності Вищої ради юстиції, що відбулася 9 червня.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідаючи на запитання представників ЗМІ стосовно оцінки нового Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Ігор Бенедисюк сказав, що загалом позитивно оцінює його прийняття. «На мою думку, оновлення судової системи тими механізмами, які були закладені, фактично вичерпано. Для того, щоб надалі здійснювати оновлення судового корпусу, запроваджувати нові механізми для дисциплінарної відповідальності, звільнення суддів, добору, проведення конкурсу, – для цього потрібні були зміни до Конституції України», – сказав Голова ВРЮ.
 
І.Бенедисюк нагадав, що за новим законом «Про судоустрій і статус суддів», який нещодавно прийнято Верховною Радою України, всі дисциплінарні провадження мають бути передані до Вищої ради юстиції. Таким чином, буде створений єдиний орган, який займатиметься дисциплінарною відповідальністю суддів. Водночас у цьому І.Бенедисюк вбачає і певний ризик для ВРЮ, до якої будуть передані всі дисциплінарні справи стосовно суддів.
 
«Тут потрібно спрацювати на випередження, створити механізм спрощеного розгляду матеріалів, оскільки, за різними оцінками, у Вищій кваліфікаційній комісії перебуває 10-15 тисяч скарг на дії суддів, – зазначив І.Бенедисюк. – Усі ці скарги треба розглянути, щоб була забезпечена складова невідворотності покарання. Коли судді зрозуміють, що вони не лише незалежні, а й відповідальні перед суспільством, в тому числі через механізми притягнення їх до відповідальності, мені здається, ситуація в суспільстві зміниться». Він також зауважив, що «без прийняття Закону України «Про судоустрій і статус суддів» було б ще гірше. Ті недоліки, які в ньому є, проявляться, але ніхто не позбавляє законодавця можливості їх виправити».