Головний зміст

384988138Секретар секції Вищої ради юстиції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад Олексій Маловацький повідомив, що за перший рік діяльності Ради секцією було проведено 31 засідання, на яких загалом було розглянуто 1128 матеріалів, зокрема: 204 – стосовно кандидатів на призначення на посади суддів вперше, 924 матеріали про звільнення суддів за загальними обставинами та за особливих обставин.
 
 
 
 
 
 
Стосовно питань про призначення кандидатів на посади суддів уперше О.Маловацький назвав такі дані: 197 кандидатів отримали позитивні висновки секції стосовно можливості їх призначення на посаду судді, 4 кандидатам з різних причин було відмовлено у внесенні подання, 2 матеріали залишені без розгляду у зв’язку з тим, що кандидати відмовилися надалі проходити процедуру відбору та бути призначеними на посади суддів.
 
Щодо звільнення суддів за загальними обставинами секцією було розглянуто 887 справ і винесено 887 висновків, з яких 665 – рекомендації суддям на звільнення. Було рекомендовано відправити у відставку 522 суддів, ще 105 суддів отримали рекомендацію залишили посаду за власним бажанням, 11 – у зв’язку з неможливістю виконувати свої повноваження, 18 – у зв’язку з досягненням шістдесяти п’яти років, 9 – у зв’язку із закінченням строку, на який були призначені. За результатами розгляду 103 матеріалів про звільнення секція рекомендувала Вищій раді юстиції залишити їх без розгляду, зокрема у зв’язку із відкликанням суддями заяв про звільнення у відставку або за власним бажанням та через те, що судді вже звільнені з посад з інших підстав. Стосовно 83 суддів під час розгляду кадрових питань було встановлено, що в їхніх діях є ознаки дисциплінарного проступку. «Оскільки вказані судді є суддями першої та апеляційної інстанцій, зазначені матеріали не підвідомчі Вищій раді юстиції, тому їх було направлено до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для прийняття відповідних процесуальних рішень», – пояснив О.Маловацький. 
 
Стосовно звільнення суддів за особливих обставин, тобто у зв’язку з набранням законної сили вироком суду або порушенням суддями присяги, було розглянуто 37 матеріалів (рекомендацій та повідомлень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України). За результатами розгляду секція рекомендувала Вищій раді юстиції прийняти рішення про внесення подання про звільнення з посад 302 суддів за порушення присяги, з яких 276 – це судді судів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, 14 – судді судів Донецької області. Крім того, 6 суддів було рекомендовано звільнити у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду щодо них.
 
Як повідомив О.Маловацький, загалом Вищою радою юстиції за результатами діяльності секції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад було реалізовано 834 матеріали.
 
«Я вважаю, що діяльність секції за минулий рік була достатньо результативною, – підсумував О.Маловацький. – Секція працює з доволі серйозним навантаженням. Окрім іншого, члени секції з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад беруть участь у роботі дисциплінарної секції ВРЮ».