Головний зміст

11172810 червня 2016 року у Вищій раді юстиції відбулася чергова зустріч робочої групи з підготовки пропозицій щодо внесення змін до законодавства, що регулює діяльність Вищої ради юстиції, з урахуванням Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)» та нового Закону України «Про судоустрій і статус суддів», які були прийняті Верховною Радою України 2 червня 2016 року.
 
 
 
 
 
 
 
Участь у зустрічі взяли Голова ВРЮ Ігор Бенедисюк, члени ВРЮ Вадим Беляневич та Тетяна Малашенкова, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, член Ради суддів України, суддя Київського апеляційного господарського суду Валерій Суховий, член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Андрій Василенко, завідувач відділу нормативно-правової роботи правового управління секретаріату ВРЮ Юлія Мацева, радник Голови ВРЮ Дар’я Богатчук, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРЮ Владислав Гуртенко, а також представники проектів міжнародної технічної допомоги, у реалізації яких бере участь Вища рада юстиції: заступник керівника проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя»Наталія Петрова,радники з юридичних питань цього проекту Анна Сухова та Мирослава Воронцова, національний експерт вищезазначеного проекту, к.ю.н. Олена Овчаренко, менеджер проекту Ради Європи «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Андрій Кавакін, менеджер спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Консолідація розробки реформ у сфері юстиції в Україні» Ольга Шевченко, керівник канадськогопроектупідтримки судової реформи в УкраїніІгор Осика, спеціаліст з питань судової реформи Консультативної місіїЄвропейського Союзу з питань цивільної безпеки (КМЄС)Олена Точиловська, національний експерт проекту Європейського Союзу«Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», координатор законопроектної роботи ВГО «Асоціація правників України» Ярина Дупай.
 
Учасники зустрічі поділились власним баченням подальшої роботи з підготовки пропозицій щодо внесення змін до законодавства, яке регулює діяльність Вищої ради юстиції, а також обговорили взаємодію у цьому напрямі.
 
Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк наголосив на необхідності чіткого та детального врегулювання питань діяльності системи правосуддя на законодавчому рівні, що має велике значення, зокрема, для формування в Україні правової традиції — такої, яка вже протягом багатьох років існує в провідних державах світу. Ігор Бенедисюк зазначив, що Вища рада правосуддя має бути органом, що перебуває на стражі суддівської незалежності, а також виконує координаційну функцію в діяльності судової системи.
 
Наталія Петрова, заступник керівника проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя», представила матеріали стосовно структури та повноважень рад правосуддя у зарубіжних країнах, підготовлені представниками проекту спеціально до зустрічі робочої групи, і зазначила, що невичерпний перелік повноважень Вищої ради правосуддя, закріплений прийнятим законом про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя), дасть можливість максимально врахувати найкращий зарубіжний досвід при деталізації відповідних повноважень у законі про Вищу раду правосуддя.
 
Представники інших проектів міжнародної технічної допомоги також зауважили про важливість врахування міжнародного досвіду при законодавчому наповненні повноважень Вищої ради правосуддя, зокрема, щодо забезпечення суддівської незалежності і представництва інтересів судової влади, та запевнили у готовності надавати підтримку з метою вивчення такого досвіду.
 
Представники Ради суддів України та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України надали свої пропозиції, а також висловили зацікавленість у подальшій спільній роботі над пошуком оптимальних моделей функціонування, організації та взаємодії органів системи правосуддя. Так, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненкозвернула увагу на необхідність вирішення питання щодо певного дуалізму конституційних повноважень Вищої ради правосуддя та повноважень Ради суддів України, закріплених прийнятим Верховною Радою України Законом України «Про судоустрій і статус суддів», – у частині забезпечення незалежності судової влади.
 
ДОВІДКА. Робочу групу у Вищій раді юстиції було утворено наказом Голови Вищої ради юстиції Ігоря Бенедисюка від 29 квітня 2016 року № 27/0/1-16 з метою підготовки пропозицій щодо внесення змін до Закону України «Про Вищу раду юстиції» від 15 січня 1998 року № 22/98-ВР та інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність Вищої ради юстиції, враховуючи проект Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», реєстр. № 3524 від 25 листопада 2015 року.