Головний зміст

osssВерховна Рада України надала можливість українцям достроково розривати договори з управляючими багатоквартирного будинку. Народні депутати підтримали проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» №4680.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Автори документа підкреслюють, що даний закон прямо не впливає на тарифоутворення, так як власники квартир колективно приймають рішення, скільки готові платити. Однак ,в той же час, якщо керуюча компанія не буде влаштовувати учасників ОСББ (в тому числі і за вартістю послуг ЖКГ), вони зможуть достроково розірвати договір і вибрати нового керуючого.
 
 
Згідно порівняльній таблиці, в період від оголошення конкурсу за призначенням керуючого багатоквартирного будинку і до моменту визначення переможців конкурсу та укладення договорів про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій продовжують надавати у відповідних багатоквартирних будинках виконавці таких послуг, які робили це до початку проведення конкурсу.
 
 
Крім того, якщо протягом дії договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладеного за результатами конкурсу, співвласники ухвалять рішення про зміну форми управління багатоквартирним будинком або обрання іншого керівника, співвласники мають право достроково розірвати такий договір, попередивши про це керуючого, призначеного на конкурсній основі, але не пізніше ніж за два місяці до дати такого розірвання.
 
 
При цьому співвласники багатоквартирних будинків, зміст яких до набрання чинності закону здійснювали житлово-будівельних (житлових) кооперативів, продовжують відшкодовувати витрати на утримання відповідних будівель і споруд та прибудинкових територій таким кооперативам до моменту створення в багатоквартирному будинку ОСББ (в тому числі шляхом реорганізації кооперативу ) або прийняття співвласниками рішення про форму управління багатоквартирним будинком.