Головний зміст

bankiУкраїнські банки можуть змінювати курси купівлі/продажу іноземної валюти, а також встановлювати різні курси у своїх підрозділах за різними адресами відсьогодні, 15 червня. Читайте також Нацбанк послабив обмеження: в 2 рази збільшив ліміти на покупку і видачу валюти Відповідна постанова Національного банку України №341 від 8 червня, раніше оприлюднена на сайті регулятора, набуває чинності сьогодні, 15 червня.
 
 
 
 
 
 
«Банк, фінансова установа має права змінювати значення курсу купівлі і продажу впродовж операційного (робочого) дня з обов'язковим оформленням кожного зміненого значення відповідним наказом (розпорядженням), у якому вказується час (година, хвилина) зміни курсів», - йдеться в документі.
 
Згідно з постановою, також регулятор дозволив банкам встановлювати різні курси в підрозділах фінустанови за різними адресами, аби банки могли краще реагувати на регіональні особливості валютного ринку. Крім того, НБУ дозволив при здійсненні готівкових операцій з конвертації однієї іноземної валюти в іншу використовувати власний комерційний курс банку, а не офіційний курс НБУ. Читайте також Нацбанк пом'якшив заборону на виплату дивідендів іноземним інвесторам.
 
Крім того, регулятор розширив перелік валют, які банки і фінустанови зможуть конвертувати, і тепер можлива конвертація готівкової валюти не тільки першої, а й другої групи класифікатора НБУ. Цією ж постановою Нацбанк спростив документообіг по валютообмінних операціях, дозволивши проводити копіювання паспортних даних клієнтів і їх зберігання в документах дня тільки при сумі покупки понад еквівалент 150 тис. грн, щоб знизити витрати банків і фінустанов на проведення валютообмінних операцій і прискорити їх проведення для клієнтів.