Головний зміст

1436706461 Lucenko«Україна зараз має, з моєї точки зору, найсуворіше антикорупційне законодавство у Східній, Центральній Європі. І декілька днів тому приступила до найрадикальнішого перезавантаження суддів, ініційованого Президентом, підтриманого парламентом.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Тим не менше, не дивлячись на великий соціальний попит, Генеральна прокуратура України, попри трьох нових прокурорів після революції, все ще залишається радянським «динозавром».
 
І тим не менше, я почав зміни в прокуратурі з того, що припинив імунітет прокурора на злочини. Так, це було реальністю, коли жоден прокурор в Україні не відповів ні за що, навіть за вбивство. Тому першим своїм наказом я звільнив прокурора, який підозрюється у вбивстві на автошляху, але все ще продовжував працювати у реформістського прокурора підлеглим.
 
Так, із п’яти моїх заступників я замінив трьох, кожен з них - це людина 30 - 35 років, які ніколи не працювали у цій системі. Це дипломат, два юристи, їх завдання – змінити систему. Зміни в регіональних прокуратурах доповнять цей тренд. Зміни стосуватимуться більшої частини керівного складу прокуратури.
 
Завдання на 2016 рік є достатньо зрозумілими – це відновлення довіри. Ми будемо спиратись при цьому на: перше - перший етап очищення системи, який пройде за принципом співставлення декларації доброчесності прокурорів і декларації легальних доходів їхніх сімей. Керувати цією очисткою буде молода 30-річна людина, яка пройшла війну, він був важко поранений окупантами, має 5 дітей, є учасником Майдану. І, з моєї точки зору, той, хто пролив кров за Україну, має найбільше право очистити кров в системі прокуратури.
 
Другим кроком будуть нові конкурси на звільнені після очистки посади.
 
Третім кроком буде створення за допомогою спеціальної програми Сполучених Штатів Америки незалежної Генеральної інспекції, котра проведе уже не поверхневе, а глибинне очищення, і буде мати слідчі та оперативні можливості протистояти корупції в рядах прокуратури», - заявив Юрій Луценко.