Головний зміст

121880Радою суддів України разом з Державною судовою адміністрацією України було проведено дослідження з визначення чисельності суддів, необхідних для обробки справ і збалансування навантаження на суддів. Частиною цього дослідження було проведення опитування суддів з приводу витрат часу на розгляд справ за категоріями і розрахунку їх на основі коефіцієнтів навантаження.
 
 
 
 
 
 
 
Звітом визначається, що для визначення оптимальної чисельності суддів, потрібних для розгляду справ в конкретному суді, можуть бути застосовані різні наукові методи. Конкретні параметри подібних досліджень можуть певною мірою відрізнятися, але всі вони базуються на концепції, в основі якої знаходяться підходи з визначення коефіцієнтів навантаження.
 
Рада суддів України рекомендувала даний звіт і надала таблицю, в якій зазначено, скільки часу і на що будуть використовувати судді в розгляді конкретних справ.
 
Так, наприклад вказано, що на справи зі спорів з приводу забезпечення реалізації громадянами права голосу на виборах і референдумі буде відводитися п'ять годин, в той час як на справи зі спорів з приводу забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки і оборони України - сім годин.
 
Справи за зверненням органів доходу і збору з приводу припинення підприємницької діяльності - всього дві години.
 
На розгляд заяв про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами звітом відводиться чотири години – стільки ж, як і на розгляд заяв в порядку виконання судових рішень.
 
Найбільше часу, як зазначено, відводиться на справи за злочинами проти національної безпеки (19 годин) і кримінальні справи. Наприклад, на розгляд умисного вбивства суддям рекомендують ні більше ні менше ніж 15 годин (в загальних апеляційних судах) і 20 годин в місцевих загальних судах.
 
Рада суддів рекомендувала Державній судовій адміністрації застосувати вищевказані показники середньої витрати часу на розгляд справ і коефіцієнта складності справ.