Головний зміст

72806Члени Євросоюзу затвердили угоду щодо нових правил боротьби з корпораціями, які ухиляються від сплати податків. Зокрема, мова йде про фактичну відміну преференцій для фірм, зареєстрованих в офшорних юрисдикціях.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Комісія привітала угоду держав-членів про загальний підхід до нових правил усунення найбільш поширених корпоративних практик ухилення від сплати податків», — мовиться в повідомленні Єврокомісії, поширеному на цьому тижні.
 
Наголошується, що зусилля із запобігання агресивному податковому плануванню особливо актуальні після обнародування паперів з «панамського досьє» юрфірми Mossack Fonseca. Заходи прийнятої директиви націлені на основні форми ухиляння від сплати податків, що використовуються великими транснаціональними корпораціями, і спираються на стандарти, розроблені ОЕСР в 2015 році.
 
Прийнята угода дозволяє всім державам — членам ЄС стягувати податок на прибуток з компаній, зареєстрованих в країнах з низьким рівнем податків, де в той же час вони не ведуть ніякої дійсної економічної діяльності.
 
Як затверджує єврокомісар з економіки П’єр Московічі, «дуже довго деякі компанії могли використовувати дисбаланс між податковими системами різних держав — членів ЄС, щоб відхилитися від сплати мільярдів євро податків».
 
Комісія має намір продовжувати кампанію з корпоративної податкової реформи впродовж 2016 року. Серед іншого передбачається повторний запуск Єдиної звідної корпоративної податкової бази.