Головний зміст

42 17401529 004 433x433За ініціативи Міністерства фінансів Уряд схвалив розпорядження, що надасть змогу Державній аудиторській службі України виконувати функції і повноваження Державної фінансової інспекції України, яка припиняє свою діяльність.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Міністерство фінансів працює над підвищенням фінансової дисципліни у державному секторі економіки. Одним з кроків на цьому шляху стала реорганізація Державної фінансової інспекції (ДФІ) у Державну аудиторську службу, розпочата в жовтні 2015 року.
 
Мета цього кроку - перейти від функцій контролю до аудиту, що буде націлений на запобігання нецільовому, неефективному використанню бюджетних коштів та майна, переорієнтування інспектування саме на значні фінансові порушення, а також забезпечення проведення ревізій виключно на основі ризиків.
 
Нещодавно, на виконання рішення про створення Держаудитслужби, Уряд ухвалив постанову, що передбачає створення 5 міжрегіональних територіальних органів Держаудитслужби на базі 27 територіальних державних фінансових інспекцій.
 
Окрім цього, Уряд уже затвердив граничу чисельність працівників Держаудитслужби на рівні 3 200 осіб, у тому числі апарату – 520 осіб, територіальних органів – 2 680 осіб, що зумовлено розподілом мережі об’єктів державного сектору, які підконтрольні Держаудитслужбі.
 
Водночас прийняте розпорядження передбачає припинення роботи Державної фінансової інспекції та початок здійснення її повноважень і функцій Державною аудиторською службою.
 
Додатково
 
- Державну аудиторську службу України утворено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 р. № 868.
- Положення про Державну аудиторську службу України було затверджено відповідною постановою КМУ від 3 лютого 2016 р. № 43.
- Служба є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовує та координує Кабінет Міністрів України через Міністра фінансів.
- Основним завданням Держаудитслужби стане здійснення державного фінансового аудиту, спрямованого на оцінку ефективного, законного, цільового, результативного використання та збереження державних фінансових ресурсів, необоротних та інших активів, досягнення економії бюджетних коштів.