Головний зміст

2014 07 17T171645Z 1112958867 GM1EA7I03DW01 RTRMADP 3 UKRAINE CRISIS PRESIDENCYПід час виступу на урочистому засіданні Верховної Ради з нагоди Дня Конституції України Президент Петро Порошенко наголосив, що проект змін до Основного закону, який стосується децентралізації, що був ухвалений 31 серпня минулого року в першому читанні, в силу зовнішніх та внутрішніх обставин пов'язаний із політико-дипломатичною боротьбою за відновлення територіальної цілісності і суверенітету України.
 
 
 
 
 
 
При цьому, зауважив Глава держави, для внесення змін до Конституції в цій частині є чіткі попередні умови, насамперед безпекового характеру.
 
«Має бути встановлений повний та тривалий режим припинення вогню. Росія – країна-агресор, країна-окупант – повинна вивести всі свої війська, зброю та техніку з території України. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має отримати повний доступ до всієї неконтрольованої Україною території, а також встановити постійний моніторинг над тимчасово неконтрольованою ділянкою україно-російського державного кордону», - зазначив Петро Порошенко.
 
Крім цього, Глава держави наголосив на необхідності реального роззброєння всіх незаконних угруповань на непідконтрольній Україні території, встановлення зон безпеки, дотримання режиму припинення вогню, а також забезпечення безпеки майбутнього виборчого процесу та розміщення озброєної поліцейської місії ОБСЄ. При цьому Президент особливо підкреслив необхідність досягнення відчутного прогресу у справі звільнення всіх заручників та українських політичних в’язнів.
 
Петро Порошенко наголосив, що місцеві вибори мають відбуватись згідно українського закону і у відповідності до критеріїв і стандартів ОБСЄ, та мають визначити тих, хто в інтересах громад розпоряджатиметься новими можливостями, які надає децентралізація. «І це, до речі, стосується  всіх, а не лише окремих районів Донбасу», - сказав Петро Порошенко та додав, що лише за дотримання таких умов він буде готовий звернутися до Верховної Ради із закликом проголосувати за ці зміни в другому читанні.
 
Президент також повідомив, що під час свого вчорашнього візиту до інституцій Європейського Союзу детально обговорив цю принципову позицію з керівництвом ЄС і підтвердив, що «вона знаходить повне розуміння з боку наших європейських партнерів».