Головний зміст

85 mainЗа інформацією Ради суддів України, тільки за минулий рік проти суддів було скоєно кілька кримінальних правопорушень і розбійних нападів, які супроводжувалися фізичним, психологічним тиском і пошкодженням їх майна.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Всі ці явища відбуваються на тлі того, що з кінця 2015 року переважна більшість українських судів залишилися без охорони.
 
Своєю позицією в питанні втручання в роботу судів з «Судово-юридичної газетою» поділився заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя Сергій Алексєєв.
 
«Ми вже прийняли зміни до Конституції і заклали найголовніше - незалежність судової влади від політичного впливу. Ми повністю усунули Верховну Раду з процедури призначення суддів, прибрали для суддів т.зв. «Випробувальний 5-річний термін». Зараз судді будуть незалежними. Все буде вирішувати Вища рада правосуддя, створити яку рекомендувала Венеціанська комісія. Ії склад буде формуватися з більшості суддів: з 21 членів Вищої ради правосуддя десять вибираються на з'їзді суддів і один - це голова Верховного Суду, який теж є суддею. Головний критерій - політична незалежність судової влади. Вона, вперше за всю історію, буде повноцінною гілкою влади.
 
У нас повинні бути в повній мірі гарантії незалежності діяльності суддів, одним з основних критеріїв якої є безпека. Звичайно, необхідно приймати на законодавчому рівні спеціальний закон, який буде захищати (фізично) суддів. Соціальні гарантії ми вже значно підвищили в новому Законі «Про судоустрій і статус суддів». Це в т.ч. і заробітна плата, адже у суддів повинні бути гарантії незалежності.
 
Повинні бути три критерії: перший - це політична незалежність, щоб ніхто не зміг впливати на суддю; другий - щоб суддя почував себе в цілковитій безпеці (це його особиста безпека і членів його сім'ї) і третій - соціальна незалежність, щоб суддя отримував таку заробітну плату, яка не давала б спокуси зробити корупційне діяння.
 
На мою думку, можливо, необхідно внести зміни до Закону «Про судоустрій і статус суддів», щоб чітко прописати гарантії безпеки суддів і членів їх сімей, посилити охорону суддів і в разі необхідності надавати їм особисту охорону під час розгляду якихось резонансних справ.
 
Така практика раніше застосовувалась в нашій державі. Коли суддя розглядав гучну справу і на його адресу надходили погрози, то він мав право залучати особисту охорону. Це нормально, це світовий досвід. Потрібно прописати, щоб була охорона як безпосередньо приміщення суду, тобто кабінетів, залів судових засідань, так і в разі необхідності особиста охорона для суддів і членів їх сімей в той час, коли вони розглядають гучні справи », - підкреслив народний депутат.
 
Джерело: http://sud.ua/