Головний зміст

gragdanЗакон «Про очищення влади» став причиною справжнього протистояння, яке останнім часом вийшло за рамки пристойності. Зацікавлені в тому чи іншому рішенні Конституційного Суду України сторони йдуть на будь-які заходи, щоб послабити опонентів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Заручником ситуації опинився і сам Конституційний Суд, який регулярно піддається безпрецедентним інформаційним атакам.
 
Своєю позицією в цьому питанні поділився суддя Конституційного Суду України Сергій Вдовиченко.
 
«Політики, народні депутати створюють навколо роботи Конституційного Суду нездорову обстановку. Своїми твердженнями, що Конституційний Суд нібито вже прийняв рішення за поданнями щодо Закону «Про очищення влади», але навмисне не публікує його, вони вводять суспільство в оману. Подання розглядаються, обговорюються проекти, йде дискусія, є різні думки.
 
Що стосується заяв з приводу того, що Конституційний Суд затягує розгляд справи, то потрібно згадати, що ті ж народні депутати своєю поведінкою самі довго блокували нормальне розгляд подань. Були мітинги, були заяви, були клопотання про відвід. Можна подумати, що вони заздалегідь знають думки тих суддів Конституційного Суду, яких хочуть усунути від розгляду подань.
 
Коли наша делегація була в Німеччині, ми поставили перед суддями німецького Конституційного Суду питання про необхідність відводу суддів в разі наявності можливого конфлікту інтересів. Німецькі колеги відповіли, що норма про конфлікт інтересів може взагалі заблокувати роботу конституційної юстиції.
 
Наприклад, в Німеччині Конституційний Суд в рік розглядає кілька конституційних подань щодо оподаткування, але судді теж платять податки, і виходить, що у них теж у наявності конфлікт інтересів.
 
Крім цього, суддів Конституційного Суду не можна обмежувати в часі розгляду подань. Так, уявлення щодо змін до Конституції в частині правосуддя і децентралізації були прийняті швидко, але потрібно розуміти, що тоді в задачу Суду входило лише перевірити пропоновані зміни на відповідність двом статтям Конституції.
 
Те, що відбувається навколо Конституційного Суду зараз - це спекуляції. Поява проекту резолютивній частині в засобах масової інформації є неприпустимим. Генеральна прокуратура повинна була б почати з цього приводу кримінальне провадження, оскільки фактично сталася крадіжка документа з нарадчої кімнати Конституційного Суду. Нехай ця публікація документа залишиться на совісті тих, хто це зробив.
 
Мені здається, шум навколо розгляду подань Конституційним Судом пов'язаний зі спробою відвернути увагу суспільства від складної ситуації в країні, пов'язаної із соціальною напруженістю, зростанням цін і комунальних тарифів. Проблема Суду чомусь виникає саме в такі складні часи », - підкреслив суддя.
 
Джерело: http://sud.ua/