Головний зміст

val lihoУ зв’язку з подіями, що мають місце сьогодні, 2 липня 2016 року, у Печерському районному суді міста Києва, після судового засідання стосовно обрання запобіжного заходу Валентину Лихоліту, засновнику батальону "Айдар" з позивним "Батя", Прес-центр судової влади вважає за необхідне наголосити на наступному.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Жоден громадянин України, у тому числі і народні депутати, не мають права порушувати порядок у судовому засіданні, принижувати честь і гідність як судді, так і учасників процесу. Неприпустимими є демонстрація фізичної розправи над суддею, заклики до блокування приміщення суду, про що на сторінці у мережі Фєйсбук написав народний депутат Андрій Лозовий.
 
 
Порушення порядку у судовому засіданні та в приміщенні суду, суперечки з суддею та погрози, образи присутніх у залі судового засідання тощо є проявами неповаги до суду.
 
 
В даній ситуації поведінка народних депутатів, зокрема Ігоря Мосійчука, Семена Семенченка, Єгора Соболєва, Павла Костенка, Андрія Лозового, які організували і проводять так званий "безстроковий прийом громадян" в залі судового засідання виходить за межі не лише депутатської етики, а й загально прийнятих людських правил поведінки та демонструє повну зневагу до Законів України, які вони ж і прймають. Згідно Закону України "Про статус народного депутата України" у своїй діяльності народний депутат повинен дотримуватись загальновизнаних норм моралі; утримуватись від дій, заяв та вчинків, що компрометують його самого, виборців, Верховну Раду України та державу.
 
 
Публічність, гласність і відкритість судового провадження є загальними засадами кримінального провадження. Проте ці засади не надають права ні народному депутату,ні будь-якій іншій особі, яка присутня в залі судового засідання, порушувати порядок у суді, а тим більше – втручатися в діяльність суду, нищити державне майно, ображати суддю під час відправлення правосуддя, здійснювати психологічний тиск на суддю.
 
 
Зазначені дії є неприпустимими, а якщо їх вчиняє особа із статусом народного депутата України – це порушення Закону України і ганебне явище, яке дискредитує та компрометує і самого народного депутата, і державну владу загалом, а також підриває основи державності.
 
 
Зауважуємо, що своєю поведінкою народні депутати мають виховувати у громадян повагу до права, закону й правосуддя, а такими діями демонструється зневага моралі, правил поведінки та як наслідок формує думку в суспільстві про те, що така поведінка допустима.
 
 
Закликаємо не переводити цю справу в політичну площину задля підвищення власних рейтингів та маніпулювання суспільною думкою.
 
 
В цивілізованому, європейському, демократичному суспільстві представники однієї з гілок влади не мають права посягати на незалежність іншої і ставляться до її представників з повагою.