Головний зміст

vjryubgkuikУ ВРУ зареєстровано Проект Закону про внесення змін до статті 6-1 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Даний Проект Закону передбачає: 
 
Бездомні особи реєструються за адресою створених відповідно до Закону України „Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей” спеціалізованої соціальної установи, закладу соціального обслуговування, соціального захисту для бездомних осіб. 
 
Функції з подання заяви бездомної особи про реєстрацію, зняття з реєстрації місця проживання / перебування у порядку та строки, встановлені цим Законом, покладаються на відповідну спеціалізовану соціальну установу, заклад соціального обслуговування, соціального захисту для бездомних осіб, де бездомним особам надаються соціальні послуги відповідно до Закону України „Про соціальні послуги”.
 
Нагадаємо, в  грудні 2015 року Верховною Радою України схвалено Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг”.
 
Цим Законом України, зокрема, внесено зміни до Закону України „Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” в частині доповнення статтею 6¹ ”Особливості реєстрації місця проживання бездомних осіб”.
 
Згідно із зазначеною статтею заклади для бездомних осіб створюються органами місцевого самоврядування і бездомні особи мають проживати у цих закладах.
 
Водночас в Україні існує мережа центрів обліку бездомних осіб, у яких ці особи не проживають, але отримують соціальні послуги, зокрема такі, як облік, консультування, інформування, представництво інтересів, реєстрація місця проживання / перебування за юридичною адресою таких центрів.   
Треба зазначити, що створення системи обліку бездомних осіб почато у 2006 році у зв’язку з прийняттям Закону України „Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей”.
 
Станом на 01 січня 2016 року функціонувало 95 центрів (відділень) обліку бездомних осіб, у яких на обліку на кінець 2015 року перебувало 34,2 тис. бездомних осіб.