Головний зміст

dyjbrtuklq8 липня 2016 року у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбулася координаційна зустріч донорів з питань проведення конкурсу на зайняття вакантних посад суддів Верховного Суду.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Голова Комісії Сергій Козьяков особливо наголосив на важливості інформування зацікавленої громадськості щодо змісту процедур, за якими буде проведено конкурс, максимально повної інформації щодо кандидатів та результатів конкурсу.
 
 
Девід Вон, керівник проекту USAID «Справедливе правосуддя», зокрема, зазначив, що створення електронної версії суддівського досьє є саме тим проектом, що допоможе заощадити час, кошти та підвищить ефективність роботи органів з оцінки діяльності суддів. Також для забезпечення ініціативи щодо проведення відеоконференцій для обміну досвідом було досягнуто домовленості з суддями Верховних Судів Нідерландів та Португалії, що, в свою чергу, зможе надати доступ Комісії до європейської практики у питаннях процедури проведення конкурсу до Верховного Суду. Девід Вон також надав збірник напрацювань у цій сфері за останні 8 років.
 
 
Для проведення відбору кандидатів на посаду Проектом запропоновано використати стандартизовану форму заяви за аналогією, яку використовує Білий Дім. Така заява містить близько 65 питань, сформованих за вісьмома критеріями оцінки. Девід Вон наголосив, що «процес відбору суддів до Верховного Суду має бути у розумних межах максимально прозорим та відкритим для громадськості».
 
 
Дональд Чіассон, директор з правових та освітніх питань Групи міжнародного співробітництва Національного суддівського інституту Канади, зазначив, що його установа займається саме навчанням суддів та запропонував Комісії надати допомогу у сфері початкового навчання кандидатів, які пройшли конкурс на посаду судді Верховного Суду України, а особливо тих осіб, які до конкурсу займалися науковою діяльністю у сфері права або працювали адвокатами і не мають досвіду роботи на посаді судді. «У нас є великий досвід у доборі серед адвокатів, які потім стали суддями, і ми могли би запропонувати допомогу у підготовці зазначених осіб за такими темами, як особливості роботи на посаді судді, винесення рішень у складі колегії суддів, правове та академічне обґрунтування у написанні рішень, особливості процесу вирішення справи суддею, використання права на судовий розсуд. Деякі з тем, які входять до програми підготовки суддів у Канаді, ми також можемо включити до програми навчання суддів в Україні»повідомив Дональд Чіассон.
 
 
Джон Каббон, стратегічний радник з питань судової реформи Консультативної Місії Європейського Союзу подякував Голові Комісії за організацію інноваційної зустрічі керівників проектів донорів та висловив готовність увійти до Координаційного Комітету Донорів, метою якого буде «координація підготовки та процедури проведення конкурсу разом із іншими донорами, а також безпосередня участь у наглядовому процесі за конкурсом».
 
 
«Разом з тим, – зазначив Джон Каббон, – Вища кваліфікаційна комісія суддів України стикається із проблемою, коли серед кандидатів на посаду судді до Верховного Суду подаватимуться багато претендентів, які перед тим ніколи не працювали суддями. У переважній більшості країн-членів ЄС суддю обирають за наявності чітких юридичних критеріїв у період початку кар’єри судді, так що феномен обрання судді до Верховного Суду серед кандидатів-юристів не є широко розповсюдженою практикою у країнах ЄС. Тим не менш, існує чотири країни, в яких цей процес є дуже схожим – це Ірландія, Мальта, Кіпр та Великобританія. У цих країнах існує практика обрання суддів до Верховного Суду з мінімальним досвідом здійснення правосуддя кандидатами до моменту обрання».
 
Джон Каббон також підкреслив, що Консультативна Місія Європейського Союзу зможе надати Комісії відповідні приклади законодавства зазначених країн в частині конкурсу до Верховного Суду упродовж 2-х тижнів.
 
 
Костянтин Красовський, Секретар Ради з питань судової реформи, Керівник Головного департаменту правової політики Адміністрації Президента України, порівняв судову систему України з «кораблем в бурхливому морі, що має бути відремонтованим без права на зупинку». Він відзначив важливість підготовки тестових питань для відбору кандидатів на посаду судді Верховного Суду і запропонував включити до основного блоку тестових іспитів запитання на тему конституційного права та питання практики Європейського суду з прав людини.