Головний зміст

b0ec821aec98c67e74499dacd8cce9877605c592 b 33564456fb310320930c7fdef6407521100d483fПрокуратура Черкаської області відреагувала на рішення Ради суддів України за номером 24 від восьмого квітня 2016 року, яке надійшло з Генеральної прокуратури України і стосувалося надання оцінки бездіяльності працівників Чорнобаївського відділення Золотоніського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області, які 22 березня 2016 року належним чином не відреагували на повідомлення судді апеляційного суду Черкаської області Наталії Охрименко про вчинений щодо неї злочин.
 
 
 
 
Нагадаємо, що 22 березня 2016 року у селищі міського типу Чорнобай, у власному приватному будинку було скоєно розбійний напад на суддю-секретаря судової палати у кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області Наталію Охріменко.
 
Суддя каже, що близько 6.35 ранку помітила розбиту шибку і зателефонувала до Чорнобаївського відділу поліції ГУНП на гарячу телефонну лінію 102, повідомивши про проникнення невідомих до її будинку. Однак, на виклик правоохоронці не приїхали, що і дало змогу злочинцям нанести потерпілій судді численні тілесні ушкодження різної тяжкості і безперешкодно зникнути з місця події, забравши з собою її матеріальні цінності.
 
О 7.00 ранку суддя Охріменко вдруге зателефонувала на гарячу телефонну лінію 102 і повідомила вже про нанесення їй тілесних ушкоджень. І лише о 7.20 до неї приїхав дільничний інспектор. Усі ці дзвінки були зареєстровані у журналі викликів.
 
По цьому випадку Рада суддів України прийняла окрему заяву, у якій зазначалося, що "невиконання працівниками правоохоронних органів покладених на них обов’язків, наслідком чого стало зухвале побиття судді у її будинку, нанесення їй тяжких тілесних ушкоджень та зникнення особи з місця злочину, недопустимо".
 
Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко звернулася до Генерального прокурора України з вимогою взяти під особистий контроль досудове розслідування по даному факту та вжити заходів для притягнення до відповідальності працівників поліції через бездіяльність яких не було попереджено вчинення кримінального правопорушення стосовно судді.
 
Відтак, у листі, що надійшов на адресу Ради суддів України зазначається, що за вказаним фактом прокуратурою області 11 травня 2016 року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні з правовою кваліфікацією правопорушення передбаченого частиною 1 статі 367 КК України (службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам окремих юридичних осіб).
 
Заступник прокурора Черкаської області пан Ковтун інформує голову Ради суддів України, що досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні триває, вживаються заходи, які спрямовані на всебічне, повне та неупереджене дослідження усіх обставин.