Головний зміст

1349935301 093009 study abroad 1 copyЩоб забезпечити нову якість української освіти ще до запуску Нової української школи, Міністерство освіти і науки розвантажило і оновило навчальні програми для початкової школи та змінює методичні рекомендації для вчителів. Про це під час прес-конференції на тему “Звіт про роботу МОН за 100 днів” розказала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

 

 

 

“Наразі змінено всі 14 програм для 1-4 класів з українською мовою навчання. Програми будуть затверджені Колегією МОН 4 серпня, обговорені на вчительських конференціях і запроваджені в школах вже з 1 вересня 2016року», - зазначила Міністр освіти і науки.

Гриневич нагадала, що розвантаження і оновлення програм було здійснено спільно з відкритою платформою EdEra, на якій всі програми були виставлені для публічного обговорення і коментування. Понад 4тис коментаторів залишили понад 8тис пропозицій, більшість з них – від вчителів практиків.

Повторне обговорення програм, вже з внесеними змінами, показало, що більшість задоволена внесеними змінами і тим, що думка дописувачів під час громадського обговорення була врахована, зазначила Міністр.

“В чому полягає це оновлення програм. Насамперед, буде знято обов’язковий розподіл годин – вчитель сам вирішуватиме, яку тему скільки викладати. Самі ж теми приведено до вікових особливостей дітей, Так, згідно програми для початкової школи з англійської мови, першокласники, шестирічні діти, вже мали писати слова і речення. Відтепер перші півроку на англійській в 1-му класі буде лише усний курс, діти вчитимуться розмовляти. Також в українській мові знято вимоги будувати схеми речень і речення за схемами, а більше уваги буде приділено розвитку усного мовлення дітей, - повідомила Лілія Гриневич.

Після затвердження програм до 1-го вересня змінять методичні рекомендації та орієнтовні вимоги до оцінювання досягнень учнів. Вчителям буде рекомендовано писати з дітьми олівцем замість ручки. За словами Лілії Гриневич, це допоможе першачкам не боятися помилок, формувати позитивне сприйняття навчального процесу. Також планується зняти вимогу перевірки читання дітьми на швидкість, натомість вчителі мають розвивати усвідомлене читання.

Також на серпневій конференції в МОН представлять концепцію “Нової української школи”. Вона вже підготована, у вересні 2016 року її винесуть на громадське обговорення.

“Коротко, в чому полягає концепція Нової української школи. Ми переорієнтовуємо навчання з засвоєння величезної суми знань, на освоєння компетентностей. Компетентності – це ядро знань, які необхідно знати дитині, вміння їх застосовувати, навички для вирішення життєвих проблем, а також ставлення і цінності, які потрібно засвоїти сучасній людині. Зараз не проблема дістати інформацію, якщо вона тобі потрібна, проблема – правильно використати цю інформацію для вирішення поставленої задачі, критично переосмислити та проаналізувати її. Саме на це буде спрямована Нова українська школа, - пояснює Лілія Гриневич.

Для того, щоб об’єктивно оцінити вміння українських школярів застосовувати отримані знання, у липні Україна підписала договір про приєднання до міжнародного дослідження PISA. Цей проект дозволяє оцінити, наскільки учень може застосувати свої знання в реальних життєвих ситуаціях і чи готовий до повноцінної участі в житті суспільства.

“Для нас це дуже важливий крок. Необхідно зазначити, що ми 79 країна, що долучилася до цього дослідження. Для нас дуже важлива участь у PISA, щоб ми побачили своє місце серед багатьох країн світу, об’єктивно оцінили якість української освіти”, - пояснює Міністр освіти і науки України.

Окремо Лілія Гриневич зазначила, що успіх як переходу до Нової української школи, так і запровадження оновлених програм для початкових шкіл, великою мірою залежить від професійності та підготовленості вчителя.

“Програми є, але якщо вчитель не буде працювати відповідно до цих програм і не намагатиметься осучаснити процес викладання відповідними методиками компетентнісного навчання, то справжніх змін не відбудеться. Тому, ми зробили так, щоб інститути післядипломної освіти зорієнтували зараз свої курси, зробили презентацію методик компетентнісного навчання і ми викладатимемо їх на онлайн платформу ЕдЕра”, - наголосила Міністр освіти і науки України.