Головний зміст

sud reforma0ne0nado ukr 28 03 2016Членкиня Ради суддів Тетяна Суярко під час обговорення законопроекту "Про Вищу раду правосуддя" запропонувала, аби рада розглядала дисциплінарні провадження стосовно суддів у закритому режимі. Суддя вважає за необхідним, аби орган самостійно ухвалював такі рішення навіть без клопотання судді.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини. 
 
"Хотілося б, щоб у питанні гласності головним був авторитет правосуддя. Якщо це необхідно для захисту авторитету правосуддя, то Вища рада правосуддя повинна мати повноваження ухвалювати рішення про закритий розгляд дисциплінарної справи. Бо якщо ми не забезпечимо авторитет правосуддя, то все інше не буде мати значення", - заявила суддя Господарського суду Харківської області Тетяна Суярко.
 
Юридичний радник Democracy Reporting Intrernational Андрій Козлов вважає, що навпаки запропонований принцип гласності варто зберегти.
 
"Формула прямої аналогії із судовим процесом у питанні закритого режиму засідання відповідає принципу підтримки авторитету правосуддя. Ну хоча б тому, що зараз з авторитетом правосуддя досить тяжко. Коли підстави для дисциплінарних проваджень стануть окремими гидотними випадками, можливо, і варто потім приховувати, аби люди зовсім не втрачали віру у суд. Але наразі ситуація досить відома", - каже експерт, зауважуючи, що закривати розгляд справ варто лише через особисте життя або державну таємницю.
 
"Коли же ж ми повинні підвести певну риску і довіряти суду", - каже йому Тетяна Суярко. 
 
"Ну, не зараз. Зараз лише початок", - реагує Андрій Козлов.
 
У Реанімаційному пакеті реформ (РПР) нагадують, що нині розгляд усіх дисциплінарних питань у Вищій раді юстиції відбувається відкрито. Експерти РПР розуміють необхідність закритого розгляду, аби уникнути розголошення таємної інформації, але водночас застерігають від зловживань.
 
"Важливо встановити, щоб рішення про закритий розгляд приймалося лише одностайно... Потрібно доповнити ч. 2 ст. 49 законопроекту реченням такого змісту: "Розгляд дисциплінарної справи у закритому засіданні Дисциплінарної палати відбувається у виняткових випадках з метою запобігання розголошенню таємної інформації, яка була предметом дослідження у закритому судовому засіданні. Рішення про розгляд дисциплінарної справи у закритому засіданні вважається ухваленим, якщо за нього проголосували всі члени Палати", - йдеться у пропозиціях робочої групи з питань судової реформи РПР до законопроекту.
 
Нагадаємо, нині у документі передбачений закритий розгляд "у виняткових випадках, за наявності підстав, визначених законом для проведення закритих судових засідань".
 
Як повідомлялось раніше, нині відбуваються громадські обговорення законопроекту Вищої ради правосуддя.
 
Експерти РПР застерігають, що норми у законопроекті про Вищу раду правосуддя прописані таким чином, що  це може призвести законсервування судової системи. Вони занепокоєні, зокрема, що законопроект загрожує прозорості діяльності ради і справедливості та ефективності розгляду дисциплінарних справ щодо суддів і дає можливість суддям уникати притягнення до відповідальності.
 
Джерело: humanrights.org.ua