Головний зміст

IMG 6063 22 червня 2016 Верховна Рада ухвалила за основу та в цілому Закон "Про судоустрій і статус суддів". За його прийняття проголосував 281 народний депутат. 13 липня 2016 року Закон підписав Президент України. Про те, як утворюватимуться та ліквідовуватимуться суди розповів голова Київського районного суду м. Одеси Сергій Чванкін.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статтею 19 нового закону передбачено новий порядок створення та ліквідації судів в Україні. Так, планується, що суд утворюватиметься і ліквідовуватиметься законом, проект якого вноситиме в парламент Президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. Нагадаю, що саме законопроектом змін в Конституцію України в частині правосуддя передбачено перейменування Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя.
 
Сьогодні ж, суди загальної юрисдикції утворюються, у тому числі шляхом реорганізації, та ліквідовуються Президентом України на підставі пропозиції Державної судової адміністрації України.
 
Місцезнаходження, територіальна юрисдикція і статус суду визначатимуться з урахуванням принципів територіальності, спеціалізації та інстанційності.
 
Законом також передбачено, що кількість суддів у суді визначатиме ДСА за погодженням з Вищою радою правосуддя з урахуванням судового навантаження та в межах видатків, передбачених у Державному бюджеті України на утримання судів та оплату праці суддів. Максимальна кількість суддів у Верховному Суді України встановлюватиметься законом.