Головний зміст

1346603169 kak samostoyatelno zaschischatsya v sude 1Господарський суд Одеської області визнав недійсним договір оренди землі площею 1800га, укладений між Тарутинською районною державною адміністрацією Одеської області та ВАТ "ім. Чапаєва" та витребував з чужого незаконного володіння – з володіння Публічного акціонерного товариства "ім. Чапаєва" зазначену земельну ділянку.
 
 
 
 
 
 
 
 
Приймаючи рішення, суд зазначив, що встановлений Одеським апеляційним адміністративним судом у постанові від 14.06.2012р. по справі №2-а-3436/08/1570, а також Одеським апеляційним господарським судом у справі №916/876/13 факт належності спірної земельної ділянки до земель оборони має преюдиціальне значення, і є обов'язковим для господарського суду при вирішенні даної справи по суті. З урахуванням встановлених у справі обставин, суд зазначив, що Тарутинська районна державна адміністрація Одеської області, уклавши спірний договір оренди землі, не маючи законних повноважень на володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою загальною площею 1800 га, всупереч вимогам Закону України "Про оренду землі" та Земельного кодексу України самовільно і незаконно розпорядилась землями оборони, що дає підстави для визнання спірного договору недійсним.
 
В той же час, відповідно ст.ст. 387, 388 Цивільного кодексу України власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним. Якщо майно за відплатним договором придбане в особи, яка не мала права його відчужувати, про що набувач не знав і не міг знати (добросовісний набувач), власник має право витребувати це майно від набувача лише у разі, якщо майно: 1) було загублене власником або особою, якій він передав майно у володіння; 2) було викрадене у власника або особи, якій він передав майно у володіння; 3) вибуло з володіння власника або особи, якій він передав майно у володіння, не з їхньої волі іншим шляхом. Майно не може бути витребувано від добросовісного набувача, якщо воно було продане у порядку, встановленому для виконання судових рішень. Якщо майно було набуте безвідплатно в особи, яка не мала права його відчужувати, власник має право витребувати його від добросовісного набувача у всіх випадках. Згідно зі ст.152 Земельного кодексу України власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов’язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.
 
За таких обставин, земельна ділянка загальною площею 1800,00 га, що була передана Тарутинською районною державною адміністрацією Одеської області за договором оренди в користування ВАТ „ім.Чапаєва” витребувана судом від ПАТ "ім. Чапаєва" та повернута державі в особі Міністерства оборони України.