Головний зміст

debtУ зв’язку з численними запитаннями громадян щодо процедури стягнення заборгованості з боржників, які відбувають покарання, Київський районний суд м. Одеси надає роз’яснення. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Відповідно до Закону Закон України «про виконавче провадження» із заробітної плати засуджених, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, а також з осіб, які перебувають у наркологічних відділеннях психіатричних диспансерів та стаціонарних лікувальних закладах, відрахування здійснюється з усієї суми заробітної плати без урахування відрахувань витрат, пов'язаних з їх утриманням у таких закладах. 
 
При виконанні рішень про стягнення коштів із засуджених постанова про стягнення з метою здійснення відрахувань у засуджених направляється державним виконавцем до відповідних органів і установ виконання покарань лише після перевірки коштів на рахунках боржника та іншого майна для покриття в повному обсязі належних до стягнення сум.
 
Якщо органи і установи виконання покарань розташовані за межами території, на яку поширюється компетенція органу ДВС, виконавче провадження після перевірки майнового стану боржника у передбаченому порядку підлягає закінченню, а виконавчий документ разом з актом про відсутність майна надсилається до відповідного органу ДВС для організації виконання.  Такий порядок передбачено Інструкцією з організації примусового виконання рішень, Зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 2 квітня 2012 р. за N 489/20802.
 
Водночас  черговість стягнення із заробітної плати засуджених передбачена Інструкцією  про умови праці та заробітну плату засуджених до обмеження волі або позбавлення волі.
 
Так, відрахування та відшкодування із заробітної плати засуджених здійснюються відповідно до законодавства з дотриманням такої черговості:
  • податок з доходів фізичних осіб;
  • аліменти;
  • вартість одягу, взуття, білизни (крім вартості спецодягу);
  • вартість харчування, комунально-побутових та інших наданих послуг (крім вартості спецхарчування);
  • за виконавчими листами на користь громадян;
  • за виконавчими листами на користь юридичних осіб;
  • відшкодування матеріальних збитків, заподіяних засудженими державі під час відбування покарання.